Ungarn skal mandag stemme om svensk NATO-medlemskab – og køber fire nye kampfly fra Sverige

Ungarn køber fire Jas 39 Gripen, model C (billedet), af Sverige, og Ungarn forventes at stemme for at godkende Sveriges NATO-ansøgning på mandag. Foto: Per Kustvik/SAAB

Mandag ventes det ungarske parlament at stemme for Sveriges NATO-ansøgning efter en langvarig ratifikationsproces. Fredag blev det også offentliggjort, at Ungarn vil købe fire nye kampfly, Jas 39 Gripen, fra Sverige.

Købet blev præsenteret på et fælles pressemøde i Budapest fredag formiddag, hvortil Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) og forsvarsminister Pål Jonson (M) rejste for at mødes med landets statsminister Viktor Orbán og andre regeringsrepræsentanter. Mødet fokuserede på det sikkerheds- og forsvarspolitiske samarbejde. Besøget kom efter en periode med pres fra Ungarn, som er det eneste NATO-medlemsland, der endnu ikke har ratificeret Sveriges NATO-ansøgning. Orbán og andre repræsentanter for regeringspartiet Fidesz har tidligere hævdet, at Sverige har undermineret landenes forhold og udvist en “moralsk overlegenhed”. Sverige har ligesom flere andre EU-lande og EU-organer kritiseret Ungarn for mangler i menneskerettigheder, demokrati og retsstatsprincippet.

– Det er velkendt, at Sverige og andre EU-lande har haft et andet syn end Ungarn på en række EU-spørgsmål, sagde Ulf Kristersson på pressemødet, men understregede vigtigheden af samarbejde.

– Lad os arbejde sammen på områder, hvor vi har fælles interesser og fælles meninger, lad os være ligefremme og ærlige over for hinanden, når vi ikke er enige.

Samtidig sagde Viktor Orbán, at tilliden mellem de to lande nu er blevet genopbygget, og at det var vigtigt, at processen fik lov til at tage den tid, den tog.

– At være medlem af NATO sammen med et andet land betyder, at man er klar til at dø for hinanden. I den slags stærke forhold har du brug for et solidt fundament, især når det kommer til tillid og gensidig respekt. Uden den, hvordan skal vi ellers kunne dø for hinanden, hvis Gud kræver det?” sagde Orbán under pressekonferencen.

Ungarn leaser allerede 14 Jas 39 Gripen-fly fra Sverige, hvis kontrakt skulle udløbe i 2026, da flyet blev overført til Ungarns ejerskab. I stedet bliver aftalen nu fornyet, hvilket betyder, at Sverige vil hjælpe med support, opgraderinger og træning frem til 2035. Der vil også blive indgået særskilte aftaler med blandt andre Saab. Derudover underskrives en aftale, hvor Ungarn køber yderligere fire fly fra Sverige. Forhandlingerne om købet begyndte i 2022 og er baseret på et tilbud, som Sverige dengang afgav til Ungarn. På det tidspunkt blev det også besluttet at opgradere flyet.

– For Sveriges vedkommende hilser vi et styrket samarbejde om det svenske luftvåbensystem velkommen. Det er godt for Sverige, og vi håber, det er godt for Ungarn. Allerede i dag kan vi se de operationelle fordele ved dette samarbejde, hvor Ungarn bidrager til Air Policing nær den svenske grænse. Det er meget værdsat og et område, hvor vores samarbejde nu vil kunne uddybes. JAS 39 Gripen er en kilde til svensk stolthed og et af de aktiver, vi bringer med til NATO, sagde Ulf Kristersson.

Når det ungarske parlament, hvor Orbáns parti har flertal, har stemt om svensk NATO-medlemskab, vil beslutningen reelt blive underskrevet af den ungarske præsident, som dog er ved at træde tilbage. I stedet er det nu parlamentets formand, der udfører præsidentens opgaver.

Fakta: Sveriges NATO-ansøgning

  • Den 16. maj 2022 besluttede den svenske regering, at Sverige ville ansøge om medlemskab. Den svenske rigsdag godkendte regeringens forslag i marts 2023.
  • På NATO-topmødet i Madrid i juni 2022 besluttede alle medlemslande, at Sverige ville blive tilbudt medlemskab og fik status som inviteret (invitee). Det betød, at samarbejdet mellem Sverige og NATO blev uddybet yderligere.
  • Alle medlemsstater skal derefter ratificere tiltrædelsesprotokollen, for at Sverige kan blive fuldgyldigt medlem. 30 ud af 31 medlemmer har nu godkendt Sveriges ansøgning, Ungarn er det resterende land.
  • Ruslands invasion i fuld skala af Ukraine anses for at have bidraget til en forværret sikkerhedssituation og er en stærk årsag til Sveriges ansøgning om medlemskab.

Kilde: MSB.se, riksdagen.se