Nyt fossilfrit stålværk i Luleå reducerer Sveriges CO2-udledning med syv procent

SSAB driver sammen med Vattenfall og LKAB også udviklingsselskabet Hybrit, som arbejder på et projekt for fossilfri stålproduktion. Billedet viser Hybrits pilotanlæg i Luleå. Foto: Hanna Hoikkala/SSAB

Den svenske stålkoncern SSAB, med den svenske stat som hovedaktionærm har besluttet at bygge et nyt fossilfrit stålværk i Luleå. Investeringsomkostningerne anslås til 4,5 mia. euro, svarende til godt 52 mia. svenske kroner, oplyser selskabet i en pressemeddelelse. Stålværket forventes at producere 2,5 millioner tons stål årligt og reducere Sveriges CO2-udledning med syv pct. Det nye stålværk forventes at være i drift ved udgangen af 2028 og nå fuld kapacitet det følgende år. Sidste år besluttede virksomheden også at omstille stålværket i Oxelösund til fossilfri produktion.

SSAB driver sammen med Vattenfall og LKAB også udviklingsselskabet Hybrit, som arbejder på et projekt for fossilfri stålproduktion. I 2020 blev et forsøgsanlæg indviet i Luleå, og Hybrits første anlæg forventes at stå færdigt i 2026 i Gällivare. Der vil råmaterialet jernsvamp blive produceret ved hjælp af brint i stedet for koks (kul). Hybrit-projektet, som delvist støttes af staten, har til formål at skabe tusindvis af nye arbejdspladser og gøre Sverige til verdens førende inden for grøn stålproduktion.