Den svenske inflation faldt til 7,5 procent i august – i Danmark er den 2,4 procent

Foto og grafik: News Øresund

Selvom den svenske inflation faldt mere end forventet i august, er inflationen fortsat meget lavere i både Danmark og Norge. De svenske forbrugerpriser steg med 7,5 procent i august, målt ved forbrugerprisindekset, sammenlignet med samme måned sidste år, viser nye tal fra SCB, den svenske statistikmyndighed. Selv om faldet var større end forventet på markedet, tror analytikerne, at den svenske nationalbank, Riksbanken, i næste uge vil hæve den ledende rente til fire procent. I Danmark nærmer inflationen sig samtidig to procent, og i Norge faldt inflationen til under fem procent på årsbasis.

Det store fald i den svenske inflation fra 9,3 procent i juli skyldtes hovedsageligt baseeffekter, hvilket betyder, at dagens prisstigninger nu sammenlignes med sidste års kraftige prisstigninger, hvilket bremser stigningstakten på årsbasis. Især de lavere elpriser, som var 36,8 procent lavere i august i år sammenlignet med samme måned sidste år, bidrog kraftigt til faldet. Lavere priser på fødevarer, pakkerejser og flyrejser bidrog også til den faldende inflationstakt.

Dansk inflation nærmer sig to procent – norsk under fem procent
Siden oktober sidste år, hvor inflationen i Danmark toppede med 10,1 procent, er inflationen gradvist faldet til 2,4 procent på årsbasis i august. Ikke siden september 2021 har inflationen i Danmark været så lav. Også i Norge er inflationen lavere end i Sverige. Her toppede inflationen på 7,5 procent i oktober sidste år og er siden da faldet gradvist efter en enkelt større stigning i januar. I august faldt inflationen til 4,8 procent på årsbasis, målt ved forbrugerprisindekset ifølge tal fra Statistik Sentralbyrå. I juli var den på 5,4 procent.

Riksbanken forventes at hæve renten i næste uge
Selvom det nye inflationstal for august var lavere, end både markedet og Riksbanken havde forventet, tror analytikerne, at Riksbanken vil hæve renten på sit næste rentemøde om en uge. I sin seneste prognose har Riksbanken selv signaleret en yderligere renteforhøjelse, før renten når sit højdepunkt. I en kommentar til Dagens Industri skriver Handelsbanken, at de også forventer en renteforhøjelse i november.

Den ledende rente er i øjeblikket 3,75 procent, og den næste rentemeddelelse fra Riksbanken kommer den 21. september.

Källa: News Øresund