Akut mangel på pladser i Sveriges fængsler – fordobling af celler til varetægtsfængslede samt firedobling af almindelige fængselspladser er nødvendig inden 2033

ladsmangel i den svenske kriminalforsorg har været et problem i flere år. Nu er situationen blevet akut, og flere planlagte nye lokaliteter er også blevet forsinket. Billede fra Kronoberg-fængslet i Stockholm. Foto: Ann-Sofi Rosenkvist/Kriminalvården

Der er akut pladsmangel i den svenske kriminalforsorg Kriminalvården. I denne uge fik myndigheden aktiveret en såkaldt krisestab, hvor en særlig stab vil arbejde på at løse den akutte situation frem til udgangen af maj. Ifølge myndighedens egne prognoser vil situationen blive yderligere forværret, samtidig med at nye planlagte lokaliteter er blevet forsinket.

Myndigheden forbereder sig på en historisk kraftig ekspansion med mere end en “fordobling af antallet af celler til varetægtsfængslede samt en firedobling af antallet af fængselspladser inden 2033”, skriver myndigheden i en pressemeddelelse.

Årsagen til den akutte situation er, at flere og flere mennesker bliver idømt fængselsstraffe, og at dommene bliver længere i takt med regeringens og samarbejdspartiet Sverigedemokraternas reformer, rapporterer DN.se. Nødsituationen vil blandt andet føre til, at indsatte forbliver i politiets varetægt i længere tid; dobbeltbelægning, hvor indsatte skal dele værelser beregnet til én person samt at brugen af kaserner og andre områder i fængslerne omdannes til indkvartering. 35.000 mennesker forventes at være i fængsel i Sverige i 2033 sammenlignet med 6.000 i dag, ifølge den svenske kriminalforsorgs kapacitetsrapport.

Justitsminister Gunnar Strömmer (M) er enig i, at presset på Kriminalvården er stort, men understreger, at der stilles ressourcer til rådighed.

– Vi giver en tillægsbevilling på 60 pct. over de næste tre år for at opnå de ønskede resultater, siger Gunnar Strömmer.

KILDENews Øresund
Tidligere artikelEuropa-Kommissionen: En del af den skattemæssige støtte til Øresundsbrons danske ejerselskab skal tilbagebetales til Danmark
Næste artikelUngarn skal mandag stemme om svensk NATO-medlemskab – og køber fire nye kampfly fra Sverige