Efterspørgslen på nybyggede boliger falder i Skåne 

Region Skåne understreger, at den faldende efterspørgsel skyldes en fortsat vanskelig økonomisk situation, der fører til højere boligomkostninger i form af renter og inflation. Foto: News Øresund

26 procent færre nyproducerede boliger blev efterspurgt i Skåne i 2023 sammenlignet med året før. Det viser Region Skånes model for boligefterspørgsel, som angiver, hvor mange nye boliger der kan produceres om året baseret på husholdningernes betalingsevne. Modellen viser, at der er behov for omkring 4.000 nye boliger i Skåne i 2023, hvilket er 52 procent lavere end topnoteringen fra resultatet i 2021. Ifølge rapporten skyldes den reducerede efterspørgsel højere byggeomkostninger og krav til rentabilitet for boligudviklere samt lavere betalingsevne for husholdninger på grund af inflation og den højere rentesituation.

Ifølge rapporten er det især efterspørgslen efter lejelejligheder, der falder. Ifølge modellen manglede der købekraft til en nyproduceret lejelejlighed i 31 ud af 33 kommuner i Skåne sidste år. Kun i Malmø og Lund er det kommercielt rentabelt at bygge udlejningslejligheder, skriver Region Skåne i en pressemeddelelse.

På trods af at befolkningen i Skåne forventes at vokse langsommere i fremtiden, er boligefterspørgslen lavere end det demografiske boligbehov i kommunen. Ifølge rapporten er der brug for omkring 6.900 nye boliger om året, hvis hver ny husstand skal have et hjem. ”Den svage efterspørgsel på markedet efter nyproducerede boliger vil på lang sigt føre til en forværret boligsituation i Skåne, hvilket f.eks. kan resultere i mangel på plads i boligerne,” lyder det i pressemeddelelsen.

Källa: News Øresund

Tidligere artikelNæste generation af vægttabsmedicin er på vej
Næste artikelDet transeuropæiske transportnet (TEN-T): Rådet giver endeligt grønt lys for ny forordning, der sikrer bedre og bæredygtig konnektivitet i Europa