Familiekufferter hjælper med at stimulere børns sprog

Fotoet: Signe Thorius (i midten), konsulent for dansk og sprogudvikling i Helsingør Kommune, viser familiekufferterne frem sammen med Christine Louise Skyum Lind (th), leder af Mariehønen, og Tanja Juulsgaard Clausen (tv), afdelingsleder i Mariehønen. Fotokilde: Helsingør Kommune

Helsingør Kommune har udviklet et nyt værktøj til sprogstimulering: Familiekufferter, som inspirerer til leg med sproget.

Pædagogerne i Børnehuset Mariehønen og otte andre dagtilbud i Helsingør Kommune har fået et nyt redskab til sprogstimulering. Farvestrålende familiekufferter, som indeholder legesager af forskellig art, der opfordrer til leg med sproget.

Familiekufferterne er udviklet af sprogfaglige konsulenter fra Helsingør Kommune – og tanken er, at de skal med dagtilbuddenes børn hjem.

– Tingene i kufferten lægger op til leg med sproget, og børnene skal gerne synes, det er sjovt at få dem med hjem. Ideen er, at børnene skal hygge sig sammen med deres forældre, mens de leger med sproget, fortæller Signe Thorius, som er konsulent for dansk og sprogudvikling i Helsingør Kommune.

Der er fem kufferter målrettet vuggestuebørn og fem til børnehavebørn. I en af vuggestue-kufferterne er teksten til Mariehønen Evigglad og to hånddukker – en mariehøne og en snegl – at lege med. I børnehave-kufferterne er der fx puslespil og billedkort, som lægger op til leg med forholdsordene, under, over, på, ved siden af.

Og kufferterne er rigtig gode redskaber i dagligdagen – ved siden af den sprogstimulering, der i øvrigt foregår i dagtilbuddene. Det fortæller Heidi Vich og Emilie Larsen, som er sprogansvarlige pædagoger i Mariehønen.

– Vi får gode tilbagemeldinger på kufferterne, og nogle forældre vil gerne beholde dem længere end de 14 dage, de er til låns. Det er fedt for os, at vi kan give noget med hjem, som børn og forældre er glade for, siger de.

Farverige og flotte

Helle, som er mor til Vilfred på to år, har haft flere familiekufferter med hjem – og de er faldet i god jord.

– Kufferterne er fulde af inspiration til, hvordan vi som forældre kan hjælpe med at udvikle det lille barns sprog i hverdagen, siger hun:

– Herhjemme har vi været glade for de farverige og flotte kufferter, som indbyder til leg og læring. De stærke farver på kufferterne giver os forældre en reminder i en travl hverdag – om lige at få den frem og taget i brug. Og indholdet er varieret og gør, at hverken barnet eller forældrene taber interessen.

Børns sprog og udviklingen af det er et fokusområde i Helsingør Kommune – og sågar en del af kommunens Vision 2030: Børn opvokset i Helsingør Kommune skal kunne tale et alderssvarende og varieret dansk, når de kommer i skole.

Indsatsen virker

Familiekufferterne er kun ét redskab i en hel række, som dagtilbuddene bruger til at understøtte børnenes sprog. I Mariehønen er også Læseleg en del af dagligdagen – og generelt er personalet meget opmærksomme på at bruge sproget, når de leger og er sammen med børnene.

At det virker med fokus på sproget er helt tydeligt, når man ser på, hvordan sprogvurderingerne af de femårige børn i Mariehønen har udviklet sig. I 2019 blev 75 procent af de femårige børn i dagtilbuddet vurderet til at have et alderssvarende sprog. I 2022 var det tilsvarende tal 93 procent.

– Det er jo helt fantastisk, at vores indsats virker. Det motiverer rigtig meget til at fortsætte arbejdet med børnenes sprog, siger Christine Louise Skyum Lund, leder af Mariehønen.

Fakta:

  • Ni dagtilbud i kommunen har fået familiekufferter. Ud over Mariehønen er det Børnehuset Spiloppen, Børnehuset Abildvænget, Børnehuset Villa Kulla, Børnehuset Troldehøj, Børnehuset Snerlen, Børnehuset Stjernedrys, Børnehuset Kasserollen og Børnehuset Montebello.
  • Andelen af 5-årige børn i Mariehønen, som vurderes at have et alderssvarende sprog:
  • 2019: 75 procent
  • 2020: 79 procent
  • 2021: 91 procent
  • 2022: 93 procent