Turismen blomstrer i Hornbæk

Billedkilde: Helsingør Kommune.

2022 var et fremragende år for turismen i Hornbæk, og 2023 tegner lige så godt, lyder det fra byens hoteller og spisesteder.

Oven på et par hårde corona-år er det atter sjovt at drive hotel, café eller restaurant i Hornbæk. Det er faktisk sjovere end nogensinde.

2022 var det hidtil bedste af de 10 år, Anne Nielsen har drevet Hansens Café i Hornbæk. Sommerens omsætning lå 200.000 kroner over gennemsnittet.

– Det var lige, hvad vi trængte til oven på et par år med corona, siger Anne Nielsen.

Hun oplevede et sandt rykind af hollandske gæster. Der kom også mange nordmænd. Svenskerne kom sejlende i stor stil, og så var der selvfølgelig også en masse danskere.

– Og folk brugte flere penge, end de plejer, fortæller en glad Anne Nielsen.

Hun har svært ved at forklare, hvorfor 2022 blev så godt et år for Hansens Café.

–   Jeg ved faktisk ikke, hvorfor der var så meget gang i den. Vores butik er den samme, som den har været i 30 år. Men der har været mere liv i Hornbæk med flere arrangementer og musik. Det hjælper, og det kan vi blandt andet takke fiskehuset og handelsstandsforeningen for.

Anne Nielsen har taget maden fra blusset for at fortælle om livet som restauratør i Hornbæk. Der er nemlig masser af liv i caféen, selvom det er januar og gråt udenfor.

– Vi har nærmest fuldt booket hver torsdag, fredag og lørdag om aftenen. Og folk bruger stadig flere penge end tidligere. Vores januar ligger langt over tidligere år, så vi forventer, at de gode tider fortsætter, siger Anne Nielsen.

Det er primært sommerhusejere, dagsbesøgende fra Sverige og fastboende, der fylder restauranten i vintermånederne.

Glade dage på havnen

2022 var Christian Linnings første som indehaver af Fiskehuset Hornbæk. Han har derfor ikke det store sammenligningsgrundlag, men er glad for den modtagelse, han har fået i Hornbæk, hvor han blandt andet arrangerede en række koncerter på havnen.

– Det er gået godt, og folk har været positive. Oven på al den corona ville folk gerne ud og more sig og spise og drikke.

Hele sommeren kom der masser af gæster fra Sverige, Norge og Tyskland. Danskerne er også blevet gode til at holde ferie i Danmark, fortæller Christian Linning.

– Der har været godt gang i den. Når det er sommer, trænger folk til at komme ud.

Christian Linning forventer, at 2023 kan leve op til det foregående år.

– Nu er energipriserne faldet igen, og så tror jeg folk gerne vil bruge pengene på at komme ud og få noget at spise og drikke. Jeg tror, den får en over nakken igen til sommer. Jeg har i hvert fald høje forventninger.

Mange gæster

Også Anne Harboe, forpagter af Hotel Bretagne, kan fortælle om et rekordår.

– Det er helt sikkert et billede, vi også kan genkende. På nær de to første måneder, lå vi over niveau hele året.

Det var alle typer gæster, der mødte talstærkt op på Hotel Bretagne i 2022. Private selskaber, konferencer, møder og turister.

– Vi oplevede især, at svenskerne og nordmændene vendte tilbage. De bliver gerne længere end danske gæster, og især svenskerne spiser ofte i vores restaurant, siger Anne Harboe.

Omsætningen i Hotel Bretagne lå i 2022 én million kroner over 2019. Og de gode takter er fortsat ind i det nye år, hvor omsætningen i januar netop har slået rekord.

– Vi forventer, at vi får et rigtigt godt 2023. Vi kan ikke se noget, der skulle forhindre, at det bliver lige så godt som sidste år.

Også på Albi’s Kaffebar, er der lutter smil.

– 2022 var absolut et godt år. Især sommeren var helt fantastisk, siger Camilla Mengers.

– Vi havde også en masse at lave i sensommeren og september, hvor vejret var fantastisk, og vi havde en masse gæster fra blandt andet USA, Tyskland, Holland og Norge, supplerer Michael Mengers.

Under corona-epidemien blev der handlet mange sommerhuse. Ægteparret Mengers oplever, at de nye sommerhusejere bruger deres huse flittigt, og gerne tager på cafébesøg.

– Folk sparer måske lidt på de helt dyre ting, men bruger gerne penge på et cafébesøg. Folk går stadig ud, og vi oplever ikke nogen tegn på nedgang, siger Camilla Mengers.