Opbevaring af 15.000 tons kuldioxid til søs testet for første gang i Danmark

15.000 ton kuldioxid er blevet opsamlet fra en fabrik i Belgien og skal nu pumpes ned og lagres under jorden i den danske del af Nordsøen. Billedet viser et skib ude på Nordsøen og har intet med artiklens indhold at gøre. Foto: Flickr/Enrico Strocchi (CC BY-SA 2.0)

I et udtjent oliefelt i den danske del af Nordsøen skal 15.000 ton kuldioxid pumpes ned og lagres i et projekt, der blev påbegyndte onsdag. Det oplyser Danmarks Radio. Danmarks kronprins Frederik, klimaminister Lars Aagard (M) og EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen, via videolink, deltog i den historiske begivenhed. Olieselskabet Ineos har fået tilladelse af Energistyrelsen til at pumpe ned og lagre 15.000 ton kuldioxid i oliefeltet Nini, cirka 25 kilometer vest for Jylland, som en del af pilotprojektet Greensand. Regeringen vil lagre 400.000 ton kuldioxid årligt fra 2025 og over tre millioner ton kuldioxid fra 2030 samt afsat knap 40 milliarder danske kroner til at lykkes. Forskere, som Danmarks Radio har talt med, mener dog, at der stadig er stor usikkerhed omkring teknologien med co2-lagring, og at det bliver svært at opnå de store mængder, som regeringen sigter efter at nå frem til i 2030.

KILDENews Øresund
Tidligere artikelDet undersøges nu, om manglende konkurrence betyder, at de svenske fødevarepriser stiger mere end i det øvrige Norden
Næste artikelEuropa-Parlamentet støtter forslag om en klimaneutral byggesektor inden 2050