Ny analyse: Life science-industrien i Danmark har aldrig været stærkere

Novo Nordisk har de seneste år investeret eller vil investere mere end 55 milliarder kroner i nye fabrikker og forskningskontorer på Sjælland og Fyn. På billedet ses fabrikken i Kalundborg, som er i gang med en større udvidelse. Foto: News Øresund

Den danske life science-industri har aldrig stået stærkere, viser en ny analyse fra Erhvervsministeriet. Antallet af ansatte i branchen steg med 25 procent mellem 2010 og 2020 til 50.400 og udgør nu 3,9 procent af den samlede beskæftigelse i Danmark. I 2020 bidrog branchen med 27 milliarder kroner i selskabs- og personskatter.  Ifølge Øresundsinstituttet bliver der investeret mere end 80 milliarder kroner i nye danske fabrikker, forskningsfaciliteter og kontorer inden for life science.

I 2020 omsatte danske life science-virksomheder for 284 milliarder kroner, en stigning på 92 procent siden 2010. Fra 2008 til 2022 er den danske life science-eksport mere end tredoblet, fra 54 til 175 milliarder kroner. Life science-andelen af den samlede danske eksport er dermed steget fra 5,5 til 19,7 procent. Næsten en fjerdedel af den danske life science-eksport går til USA, med Kina på andenpladsen med en andel på ni procent og Sverige på tredjepladsen med en andel på fire procent.

Mere end 80 mia. DKK investeret i life science i Østdanmark
Væksten i dansk life science fortsætter. Ifølge en opdateret analyse fra Øresundsinstituttet er der et investeringsboom i life science i Østdanmark. Mere end 80 milliarder kroner er eller vil blive investeret i nye fabrikker, hovedkvarterer og forskningsfaciliteter. Alene Novo Nordisk investerer mere end 55 milliarder kroner i udvidelser i Kalundborg, Hillerød, Bagsværd og Odense.

“Unik evne”
– Den danske life science-industri har igen vist sin enestående evne. Med udvikling af nye lægemidler, innovative teknologier og medicinsk udstyr løfter branchen ikke blot behandlingen og livskvaliteten for patienter – den understøtter også personalet i sundhedsvæsenet. Branchen spiller en afgørende rolle for dansk økonomi gennem rekordhøje niveauer for bl.a. eksport, arbejdspladser, skattebetalinger og meget mere. Og dét potentiale skal vi udnytte. Men vi kan stadig gøre mere for at få branchen og særligt de mindre virksomheder til næste niveau. Derfor er vi i regeringen også i fuld gang med at overveje, hvordan vi styrker mulighederne for danske iværksættere og skaber endnu flere væksteventyr inden for life science, siger Morten Bødskov, Danmarks erhvervsminister, i en kommentar til ministeriets analyse.

I regeringens finanslovsforslag for 2024 er der afsat 400 millioner kroner over fire år til at udvikle en ny strategi for life science.

KILDENews Øresund
Tidligere artikelMærsk og hovedaktionær A.P. Møller Holding danner fælles selskab for storskala produktion af grøn metanol
Næste artikelDigital suverænitet: Forordningen om europæiske mikrochips træder i kraft i dag