Covid-19 stiger i Sverige – Skåne fortsat åben, men ture til otte svenske regioner frarådes

Foto: News Øresund

Danmark betegner endnu en gang Sverige som karantæneland, da smittespredningen er steget og derfor bevæger sig til en “regional ordning”. Det betyder, at der fra lørdag genindføres rejsebegrænsninger for rejsende fra de otte svenske regioner, hvor smittespredningen overstiger den danske grænseværdi på 30 inficerede per 100.000 indbyggere i gennemsnit per uge i de sidste to uger. I Skåne er smittespredningen stadig lavere end den danske grænseværdi, hvorfor indbyggerne her fortsat kan komme ind i Danmark uden begrænsninger. For beboere i Danmark betyder det at Udenrigsministeriet fraråder unødvendige rejser til de otte svenske regioner med undtagelse af transitrejser til for eksempel Bornholm og ved besøg på deres egen ødegård. Forretningsrejser klassificeres normalt som anerkendelsværdige rejser. Meddelelsen ændrer ikke væsentligt den måde, som det danske grænsepoliti ved grænsen til Sverige fungerer på, meddeler Københavns Politi. Stikprøven forbliver på plads, men kan strammes op. Imidlertid tror grænsepolitiet ikke, at det vil føre til køer på Øresundsbron, oplyser de til News Øresund.

Det er heller ikke relevant at genindføre den permanente grænsekontrol, der blev fjernet den 3. september, da politiet skiftede til at udføre stikprøve grænsekontrol mod Sverige, er politiets vurdering i øjeblikket.
De nye adgangsbegrænsninger kan betyde, at politiets tilstedeværelse ved grænsen kan øges, og at flere svenske biler kan tages ud til inspektion, men ifølge politiet betyder det ikke en væsentlig ændring i forhold til den nuværende situation. Stikprøvekontrollerne kan skrues op og ned efter behov, ifølge Jens Jespersen, afdelingsleder ved Københavns Politi til News Øresund.
– Det betyder, at vi bliver mere opmærksomme på, om de, der kommer fra de 8 regioner, har et såkaldt anerkendelsesværdigt formål for at rejse ind i Danmark, siger Jens Jespersen.
Pas og et uddrag, der viser, hvilken region du kommer fra, skal medbringes, ved indrejse i Danmark fra lørdag.

I perioden 23. september til 6. september steg antallet af nye infektioner med covid-19 i Sverige til et gennemsnit på 32,4 per uge, hvilket overstiger den danske grænseværdi på 30. Det betyder, at Sverige erklæres som karantæneland på nationalt niveau med begrænsninger for svenskere, der ønsker at rejse ind i Danmark og for danskere, der ønsker at tage unødvendige ture til Sverige. Danmark går nu over til den regionale løsning, der blev introduceret i begyndelsen af sommeren, og som betyder, at man vurderer hver svensk region separat. På nuværende tidspunkt overstiger smittespredningen i otte svenske regioner den danske grænseværdi, hvorfor der fra lørdag indføres restriktioner for rejser til Danmark for personer, der bor i de pågældende regioner. Samtidig har Udenrigsministeriet straks udsendt en anbefaling mod unødvendige rejser til de otte svenske regioner med undtagelse af transitrejser og besøg på deres egne ødegårde. Forretningsrejser klassificeres normalt som anerkendelsværdige rejser. Danskere, der ikke følger Udenrigsministeriets råd, anbefales at gå i selvisolering i 14 dage efter hjemkomsten til Danmark.

I Skåne blev der i gennemsnit målt 25,3 nye tilfælde pr. 100.000 indbyggere i måleperioden, hvilket betyder, at regionen er under den danske grænse, og at den danske grænse derfor stadig er åben for personer, der bor der.

For personer, der bor i de otte svenske regioner, der nu er blevet erklæret i karantæne igen, kan de fortsætte med at foretage en transitrejse gennem Danmark, hvis de skal på ferie i et andet land eller har et andet såkaldt ”anerkendelsesværdigt formål” med transitturen. Det er også tilladt at rejse til Danmark fra et karantænesat län hvis man opfylder de ”anerkendelsesværdigt formål”, der er anført på politi.dk såsom: arbejde i Danmark – også som au pair, jobsamtale, studier eller praktikophold i Danmark, forretningsrejse, levering af varer, man er diplomat, sømand eller besætningsmedlem på et fly. Enhver, der er gift, kæreste eller forælder til en bosiddende i Danmark, har samværsret med et mindreårigt barn eller skal besøge alvorligt syge mennesker eller gå til begravelse, får adgang. For beboere i grænseregioner, der er i karantæne, i øjeblikket Halland og Blekinge, er der også mulighed for at komme ind i Danmark, og man har en udfyldt specialformular med, hvor en læge attesterer, at man har haft en negativ covid-19-test inden for de sidste 72 timer.

De otte svenske regioner, som igen, er sat i karantæne af Danmark (Region og antal infektioner pr. 100.000 indbyggere i gennemsnit per uge i de sidste to uger.)

59,2               Västmanland
55,2               Uppsala
46,8               Jämtland Härjedalen
46,5               Stockholm
45,3               Halland
43,2               Blekinge
42,6               Örebro
39,5               Kronoberg

Kilde: ssi.dk – Folkhälsomyndigheten og Eurostat – smittede 23. sep. – 6. okt.

Når en spredning af covid-19 i et land overstiger 30 per 100.000 indbyggere i gennemsnit per uge i løbet af de sidste to uger, erklæres det i karantæne af Danmark og pålægges begrænsninger. For nordiske lande, der er sat i karantæne af Danmark, gælder der dog en regional løsning, hvor smittespredningen i hver enkelt region bestemmer, om den skal klassificeres som åben eller i karantæne. Kun når smittespredningen er mindre end 20 per 100.000 indbyggere, kan landet eller regionen klassificeres som åben igen.
I Øresundsregionen er smitspredningen stadig mere omfattende på den danske side af Øresund, skønt den for nylig er bremset op.

Kommuner Skåne
(Region og antal smittede per. 100.000 indbyggere i gennemsnit per uge i de sidste to uger)
56 Helsingborg
49 Svedala
46 Båstad
37 Malmö
27 Lund
Kilde: Region Skåne, gælder uge 40

Kommuner Østdanmark
143 Tårnby
123 Brøndby
123 Ishøj
68 København
34 Helsingør
Kilde: Statens Serum Institut senaste veckan fram till 8 oktober