Lundpolitiker i åbent brev til Danmarks statsminister om lukkede grænser over Øresund: “det modsvarer lukket grænse mellem København og Roskilde”

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund, har skrivit ett öppet brev till Danmarks statsminister Mette Frederiksen där han varnar för följderna av fortsatt stängda gränser över Öresund. Foto: News Øresund

Den gemensamma arbetsmarknaden i Öresundsregionen hotas av Danmarks stängda gräns mot Sverige, skriver Lunds kommunalråd Philip Sandberg (L) i ett öppet brev till Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) och som publiceras av Danmarks Radio. “En stängd gräns mellan Köpenhamn och Lund motsvarar en stängd gräns mellan Köpenhamn och Roskilde” skriver han i brevet som fick Danmarks Radio att komma till Lund för intervju och reportage.

– Jag har skrivit brevet för att jag är bekymrad för vår gemensamma region. Den stängda danska gränsen gör att vi tappar konkurrenskraft och tillväxt. Vi får fler arbetslösa, mister skatteintäkter och får större sociala klyftor, säger Philip Sandberg, kommunstyrelsens ordförande i Lund, till Danmarks Radio.
– Den stängda gränsen gör det svårt för företagen att göra affärer på andra sidan sundet. Vi kan inte heller använda regionens stora flygplats i Köpenhamn. Och så minskar det benägenheten att arbeta på tvärs över sundet.

Danmarks Radio refererar till att flera danska partiledare är tveksamma till att öppna gränsen mot Sverige på grund av fler fall av coronavirus medan de ser att Tyskland valt samma coronastrategi och har ungefär samma spridning som i Danmark vilket går det lättare att öppna den gränsen. Men hos det liberala oppositionspartiet Venstre öppnar partiledaren Jakob Elleman-Jensen en dörren på glänt för skåningarna med tanke på att smittläget i Skåne snarast är något bättre än i Köpenhamn även om det svenska rikssnittet är betydligt sämre än i Danmark.
– Det er en stor skillnad på hur smittan är utbredd säger han till Danmarks Radio samti. (News Øresund)

Brevet från Philip Sandberg:

Åbent brev til Danmarks statsminister Mette Frederiksen

Kære Mette,

Konsekvenserne af coronapandemien risikerer at blive enorme med recession, øgede sociale kløfter, øget arbejdsløshed og forværret konkurrencekraft over for vores omverden til følge. Det er yderst urovækkende.

Hvad, der også er urovækkende, er, at vores grænseoverskridende Øresundsregion med fælles arbejdsmarked er i færd med at krakelere. Vi får slet ikke udløst det potentiale, vi har som en dynamisk region med nogle af Nordeuropas bedste læreranstalter samt forsknings- og innovationsmiljøer.

En årsag hertil er, at grænsen fra dansk side har været lukket siden den 14. marts 2020. Det er ikke sket siden Anden Verdenskrig. Ikke nok med det, kommer der heller ikke besked om, hvornår der er planer om at gå tilbage til normalt leje med åbne grænser. Dette til trods for, at Danmark nu letter på restriktionerne og indleder den såkaldte ”fase to” i genåbningen. Det paradoksale siden den 14. marts 2020 er, at danskere kan rejse over Sundet til Sverige, men at det ikke er muligt den modsatte vej, selvom arbejdspendlere er undtaget.

Vi har indenfor Greater Copenhagen, som er et samarbejde mellem fire regioner samt 85 kommuner med sammenlagt 4,3 millioner indbyggere i det sydlige Sverige og østlige Danmark, arbejdet intensivt på at modvirke grænsehindringer af alle slags. Fire dage inden grænsen blev lukket, præsenterede vi et nyt arbejdsmarkedscharter, hvis formål er at få en mere velintegreret arbejdsmarkedsregion. Vi konstaterer, at der findes milliarder kroner at hente i form af økonomisk tilvækst, hvis arbejdsmarkedet i det sydlige Sverige og østlige Danmark fungerer bedre end i dag. Greater Copenhagens beregninger estimerer, at et fuldt integreret arbejdsmarked over Øresund kan lede til en årlig gevinst på sammenlagt 1,5 – 2,9 milliarder DKK for svensk og dansk økonomi. En sådan tilvækst i bruttonationalprodukt (BNP) vil samtidig forøge de årlige skatteindtægter med 0,7 – 1,3 milliarder DKK.

Jeg hævder, at dette er en alvorlig trussel. Ikke bare kortsigtet, eftersom den rådende situation i princippet har raseret personaletunge brancher såsom turistbranchen. Også langsigtet, da tilbøjeligheden til at arbejde på den anden side af grænsen sandsynligvis er mindsket kraftigt. Med en øget usikkerhed og mindsket tillid bliver skridtet til et arbejde på den anden side af Sundet betydeligt længere at tage. Vi så det, da Sverige indførte ID- og grænsekontrol i 2015/2016, og nu formindskes tilliden yderligere med Danmarks lukkede grænse.

Den lukkede grænse skaber også store problemer med at gøre forretninger med virksomheder på den anden side af Sundet, og svenskere forhindres i at flyve fra den, som også er vores store lufthavn, nemlig Københavns Lufthavn i Kastrup. Alt dette forstærker lavkonjunkturen yderligere.

Værd at notere er også, at smittesituationen i Skåne, hvad gælder covid 19, er på samme niveau eller til og med lavere end i Region Sjælland og Region Hovedstaden. 1.800 personer, som arbejder indenfor plejesektoren i Danmark, pendler dagligt fra Skåne. Den totale pendling over grænsen ligger på ca. 18.500 personer dagligt ifølge Ørestat. 20.000 personer, som er født i Danmark, bor i Skåne, og over 10.000 personer, født i Sverige, bor i Østdanmark. Cirka 10.300 svenske fritidshuse ejes af danskere. 39.853 beboere på Bornholm kan bruge den svenske E65 som dansk indenrigsvej efter at have taget færgen mellem Rønne og Ystad på vej mod København. Det er således vigtigt, at vi ikke bare fokuserer på nationale forhold, men også i større udstrækning betoner regionale faktorer.

Jeg tænker derfor på, om du som statsminister kommer til at åbne grænserne i den nærmeste tid og understreger, hvor vigtigt det grænseoverskridende arbejde er for vort fælles arbejdsmarked, fremtidige konkurrencekraft og vores velfærd? Tiden er knap.

Med venlig hilsen

Philip Sandberg
Kommunstyrelsens ordförande i Lunds kommun

KILDENews Øresund
Tidligere artikelEuropa-Parlamentet: EU-27 har brug for genopretningsplan på € 2 billioner for at tackle COVID19
Næste artikelTre tog i timen over Øresundsbroen fra 8. juni