Covid-19-vaccinationer: Der er behov for mere solidaritet og gennemsigtighed, siger MEP’erne

Plenardebat om Covid-19 vaccinationer. Billede / kilde: Europa-Parlamentet

MEP’erne bakkede op om EU’s fælles tilgang til at bekæmpe Covid-19 og opfordrede til at få mere sammenhold og klarhed i en debat om vacciner og EU’s globale vaccinestrategi.

I en debat den 19. januar om EU’s globale strategi for Covid-19 vaccinationer udtrykte de fleste MEP’er støtte til EU’s fælles tilgang, der har resulteret i en hurtig levering og adgangen til sikre vacciner, men opfordrede til, at der udvises endnu mere solidaritet, hvad angår vaccinationer og gennemsigtighed med hensyn til kontrakter med farmaceutiske virksomheder.

Esther de Lange (EPP, Holland) sagde: “Det er kun mere gennemsigtighed, der kan fjerne den gennemgående opfattelse – om den er retfærdig eller ej – at ofte, alt for ofte, er det pengene, der kommer før mennesker i denne (farmaceutiske) industri.” Hun roste EU’s fælles opkøbsprogram, der har ført til et stærkere forhandlingsmandat, end de enkelte EU-landene kunne have opnået: “Det betyder flere vacciner til en bedre pris under bedre betingelser. Det viser, hvad Europa kan, når vi står sammen. Vi kan redde liv.”

Iratxe García Pérez (S&D, Spanien) advarede mod “sundhedsnationalisme”, der kan skade samarbejdet om vacciner i Europa. Ifølge hende er solidaritet og sammenhold svaret: “Hvis vi bevarer vores sammenhold og har lige adgang til distributionen af vacciner i medlemslandene, har vi grund til at tro, at 380 millionere europæere kan blive vaccineret ved udgangen af sommeren. Dette er en videnskabelig og sundshedsmæssig bedrift, der ikke kan blive ødelagt af parallelle kontrakter og direkte opkøb. (…) Lad os tale med en stemme, så den største vaccinationskampagne i historien giver os håbet tilbage i 2021.”

Portugals udenrigsminister for europæiske anliggender Ana Paula Zacarias sagde, at EU’s fælles tilgang, der øgede udviklingsprocessen, sikrede adgang og godkendelsen af vacciner, skal fortsætte for at sikre tilgængeligheden og en effektiv levering af vacciner i alle medlemslande.

“Hvad er det præcis, vi gør, for at øge hastigheden for administrationen af vacciner i EU?” spurgte Dacian Cioloș (Forny Europa, Rumænien). “Jeg ved, det er et kapløb mod tiden, men i dette kapløb må vi ikke glemme, at vi har et ansvar for at gøre alting i fuld gennemsigtighed. Det er et ansvar over for borgerne for at vinde deres tillid. Vaccinekampagnerne er afhængige af denne tillid,” sagde han.

Joëlle Mélin (ID, Frankrig) sagde, at forhandlingerne omkring vaccinekontrakterne mangler gennemsigtighed. “Vi står nu i distributionsfasen, og vi oplever, at der er mangler og brudte løfter fra de farmaceutiske virksomheder,” tilføjede hun.

Philippe Lamberts (De Grønne/EFA, Belgien) talte også om behovet for gennemsigtighed og det faktum, at Kommissionen har holdt kontrakterne med laboratorierne hemmelige: “Denne uigennemsigtighed er en fornærmelse for demokratiet. For hver eneste kontrakt skal køberen vide, hvad han eller hun køber, under hvilke forhold og til hvilken pris.”

Sundhedskommissær Stella Kyriakides forsikrede MEP’erne om, at deres opfordringer til at få mere gennemsigtighed er blevet hørt. Hun roste det faktum, at vaccineleverandørerne er gået med til at deres kontrakter bliver offentlige, og Kommissionen arbejder på at få gjort det samme med andre producenter.

Joanna Kopcińska (ECR, Polen) sagde, at beslutningen om at have en fælles vaccinestrategi var den rigtige: “Vi har brug for en overordnet strategi, og den skepsis, vi ser, har meget at gøre med frygten for at vaccinationen sker for langsomt, at leveringen kommer for sent, og at kontrakterne ikke er gennemsigtige.” Hun oprfordrede til at få en mere systematisk opdatering af behandlingsstrategierne og passende informationskampagner, der kan nå ud til alle.

Marc Botenga (Venstrefløjsgruppen, Belgien) opfordrede til at få mere gennemsigtighed angående kontrakter og ansvaret hos de farmaceutiske virksomheder. Han kritiserede den ulige adgang til vacciner globalt og noterede sig, at fattigere regioner har svært ved at få nok vacciner. “Der er ingen, der behøver at tjene penge på pandemien, og vi ønsker ikke at se forskelsbehandling vedrørende vaccinationer.”

Kapløp med tiden – baggrund

Fra begyndelsen af coronavirusudbruddet har Europa-Parlamentet fulgt med i processen omkring forskningen og udviklingen af vacciner. EU har i fællesskab koordineret indsatsen, for at leveringen af vaccinerne mod sygdommen skulle gå hurtigt gennem mobiliseringen af hundrede millioner af euro til forskningsprojekter og mere fleksible procedurer. Parlamentet godkendte en midlertidig suspendering af visse regler i de kliniske forsøg, så vaccinerne kunne blive udviklet hurtigere.

MEP’erne fra udvalget for folkesundheden gentog flere gange, at det er nødvendigt at have befolkningernes tillid. Det er ligeledes vigtigt at bekæmpe misinformation, og de har bedt om mere gennemsigtighed angående vaccinekontrakterne, godkendelsesproceduren og leveringen i EU. 

Som en del af EU’s vaccinestrategi fra juni 2020 forhandlede Kommissionen og færdiggjorde opkøbskontrakter på vegne af EU-landene. EU dækker nogle af producenternes omkostninger for at få retten til at købe et specifikt antal vaccinedoser inden for en aftalt tidsramme og pris, når godkendelsen er blevet udstedt. Indtil videre er seks kontrakter med farmaceutiske virksomheder blevet færdige.