Region Skåne udbyder gratis covid-19-test for grænsependlere til Danmark

Region Skåne planlægger at tilbyde covid-19-tests af Øresundspendlere med hjælp fra en privat aktør, fortæller Region Skånes regionrådsformand Carl Johan Sonesson til News Øresund. Foto: News Øresund

Skåninger, der pendler til arbejde i Danmark, skal have hjælp fra Region Skåne med en gratis hurtigtest for covid-19. I begyndelsen af ​​næste uge kan en privat testaktør være klar til at starte testningen. Udbuddet er i gang, siger Region Skånes regionrådsformand Carl Johan Sonesson (M) til News Øresund. I Danmark tilbydes alle gratis tests, mens Region Skåne indtil videre kun tester personer, der har symptomer på covid-19 og overlader de generelle tests til private aktører, der tager penge for dette. De strengere danske indrejsesregler, der blev indført den 9. januar, betyder, at grænsependlere fra Skåne skal fremvise en negativ covid-19-test, der maksimalt er en uge gammel, for at komme ind i Danmark.

– Min forhåbning er, at der findes en løsning på covid-19-testing af Øresundspendlere på stedet senest i begyndelsen af ​​næste uge, siger Carl Johan Sonesson.

Han ønsker ikke at gå i detaljer om de nye testaktiviteter, da udbudsrunden stadig er i gang.

– Da jeg hørte om de nye danske krav, om at grænsependlere skulle vise en negative covid-19-test, kontaktede jeg straks regionens tjenestemænd for at finde en hurtig løsning. Vi kan ikke basere vores system på, at danskerne er generøse og tilbyder skånske pendlere gratis testning.

Da de nye skærpede danske indrejsekrav trådte i kraft den 9. januar, kunne Sydsvenskan rapportere blandt andet om lange køer uden for en privat testmodtagelse på Emporias parkeringsplads i Hyllie. Covid-19 testen kostede 399 svenske kroner. På nuværende tidspunkt tester Region Skåne kun personer, der har symptomer på covid-19. Mange grænsependlere har derfor sørget for at købe den første private smittetest i Skåne og derefter benytter muligheden for en gratis test i Danmark. Alle, der arbejder i Danmark, får et CPR-nummer, og med det får du adgang til gratis smittetest. Klik her for at læse mere.

Helsingør reagerede hurtigt på de strengere danske krav til smittetest af grænsependlere og åbnede den 10. januar et testcenter ved Forseas færgeterminal ved stationen. Den private aktør Copenhagen Medical er hyret til at udføre testene i Helsingør. Det samme firma er også ansvarlig for hurtigtests i Parken og i Bella Center. Testcentret i Helsingør har hidtil været åbent dagligt mellem 05.45 og 23.45. Ifølge Helsingør Dagblad har myndighederne besluttet at forlænge driften i Helsingør til og med den 7. februar, dvs. så længe de strengere begrænsninger i Danmark gælder.

Selv danskere, der stadig skal være fysisk til stede på deres arbejdspladser, opfordres nu til at lade sig teste for covid-19 hver uge.