Ny grænsehindring: Svensker i Danmark får ikke dagpenge – kan ikke bevise, at hun taler dansk

Skandinaver er ikke undtaget fra reglerne om dokumenterede danskkundskaber for at få dagpenge efter studierne. Foto: News Øresund - Jenny Andersson

Siden 1. maj har der været krav om et formelt bevis for danskkundskaber for dem, der søger dagpenge efter endt uddannelse. Kravet betyder, at svenske Mathilda Linde, der bor i København med sin danske mand og deres to børn, ikke kan få dagpenge under sin forældreorlov, selvom hun taler dansk. Det rapporterer DR Nyheder. Problemet er nu rapporteret som en grænsehindring for Nordisk Ministerråds Gränshinderråd.

De nye regler betyder, at alle, der bor i Danmark og søger om dagpenge efter studiet, skal kunne dokumentere, at de kan tale og skrive dansk på 6.klasses-niveau. Det gælder også skandinaver som Mathilda Linde, der på trods af, at hun taler og skriver flydende dansk ikke har kunnet få et certifikat for sine kundskaber.

– Jeg kontaktede en sprogskole, der fortalte, at de normalt ikke tilbyder svenskere og nordmænd at tage prøven på det niveau, fordi det er for nemt for os. I stedet kan jeg tage en prøve på et højere niveau, men den bliver først udbudt sidst på året, siger hun till DR Nyheder.

For Mathilda og hendes familie betyder afslaget på ansøgningen om dagpenge en hård økonomisk situation under forældreorloven med den yngste datter.

Oppositionspolitikere, som DR Nyheder har talt med, mener, at svenskere og nordmænd skal have lov til at følge andre regler end øvrige udlændinge, fordi sprogene er så nært beslægtede med dansk; men beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) holder fast i de gældende regler. Hun har dog planer om at undersøge, om de relevante danskkurser og prøver gives ofte nok.

Nordisk Ministerråds informationstjeneste Info Norden har nu anmeldt problemet som grænsehindring til Nordisk Gränshinderråd.