Svindel inden for den økologiske handel udgør en stor udfordring for det europæiske fødevaremarked.
Et af de største svindeltilfælde blev opdaget i Spanien, hvor en gruppe leverandører i løbet af seks måneder solgte konventionelle produkter som økologiske over hele Europa. Gruppen, som opererede i provinsen Granada, formåede at mærke over to millioner kilo ikke-økologisk frugt og grønt som økologisk. For at lykkes med dette samarbejdede de med korrupte laboratorier, der forfalskede pesticidtests, så produkterne fremstod som værende i overensstemmelse med de økologiske standarder.
Under operationen “Obstteller” arresterede de spanske myndigheder fire personer og tilbageholdt yderligere 16, som nu venter på efterforskning. Anklagerne spænder fra groft bedrageri og dokumentfalsk til skattesvig og deltagelse i organiseret kriminalitet. Netværket opererede ved at bruge gårde, der ikke var registreret i Andalusiens officielle system for økologisk produktion, og produkterne blev solgt på de store markeder i Europa.
Andre tilfælde af lignende hændelser inden for den interne handel i Europa
Ud over tilfældene i Spanien har OLAF (Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig) rapporteret, at svindel og uregelmæssigheder inden for den interne EU-handel påvirkede EU’s budget med over 1,2 milliarder euro i 2023. OLAF undersøgte 12.455 tilfælde i 2022, hvoraf 1.139 involverede alvorlig svindel såsom manipulation af udbudsprocedurer, oppustede fakturaer, toldsvig og smugling.
Disse aktiviteter underminerer ikke kun forbrugernes tillid til produkter mærket som økologiske, men skaber også udfordringer for de landmænd, der overholder de økologiske standarder. OLAF afsluttede 265 efterforskninger i 2023 og fremsatte 309 anbefalinger til nationale og europæiske myndigheder, hvilket forhindrede, at over 209 millioner euro fra EU’s budget blev brugt på ulovlig vis.
Udfordringer for det økologiske marked og forebyggende foranstaltninger
For at bekæmpe dette problem er et tæt samarbejde mellem medlemsstaterne og større gennemsigtighed i certificeringen af økologiske produkter afgørende. Digitalisering og brugen af ny teknologi er også vigtige værktøjer til at styrke kampen mod svindel.
Sammenfattende er beskyttelsen af det økologiske markeds integritet og den interne handel en prioritet for EU. Kun gennem effektive foranstaltninger og internationalt samarbejde kan man sikre, at økologiske produkter opfylder de høje standarder, som EU stiller, og at europæiske midler anvendes korrekt.