Regeringen giver 800 mio. kroner til dansk vaccinevirksomhed på Sjælland

Med den danske regerings støtte til Bavarian Nordic forventes det, at dele af vaccinen produceres i Danmark, hvor vaccinevirksomheden har produktionsfaciliteter i Nordsjælland. Foto: Bavarian Nordic

800 millioner danske kroner vil den danske regering give i støtte til den danske vaccinevirksomhed Bavarian Nordic i arbejdet med at udvikle en vaccine mod coronavirus, som delvis skal produceres i Danmark. Det oplyser Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Regeringen støtter den danske vaccineudvikling for at skabe større forsyningssikkerhed, nævner sundhedsminister Magnus Heunicke (S). Behovet for at inddrage nye vacciner som en såkaldt boostervaccine samt muligheden for at distribuere Bavarian Nordics vaccine, som blot skal opbevares ved køleskabstemperatur, til udviklingslande spiller også ind i regeringens beslutning om at støtte vaccinevirksomheden, forklarer sundhedsministeren.

EU-Kommissionen har godkendt den danske statsstøtte til Bavarian Nordic, som har hovedkontor i Storkøbenhavn med produktionfaciliteter i Nordsjælland.

Et fase 2-studie på mennesker i Tyskland er igangsat, hvor resultaterne forventes at være klar i slutningen af 2021. Indtil videre har fase 1-studierne vist lovende resultater, ifølge MedWatch.

Går det sidste fase 3-studie efter planerne, kan den danske coronavaccine blive godkendt af myndighederne i slutningen af 2022 eller i begyndelsen af 2023, siger topchefen i Bavarian Nordic, Paul Chaplin, til DR.

Vaccinen er oprindeligt udviklet af biotekselskabet AdaptVac, som er et dansk joint-venture-selskab mellem virksomhederne ExpreS2ion Biotechnologies, som er børsnoteret i Stockholm, og NextGen Vaccines, som er udsprunget af forskermiljøet på Københavns Universitet.

I modsætning til vaccinerne fra Pfizer og BioNTech, der bygger på den såkaldte mRNA-teknologi, bygger den danske vaccinekandidat, som Bavarian Nordic skal videreteste, på en cVLP-teknologi.

AdaptVac har lavet en licensaftale med Bavarian Nordic, der giver Bavarian Nordic de kommercielle rettigheder til den coronavaccinen. I løbet af foråret har Bavarian Nordic og fem andre life science-virksomheder været i dialog med Statens Serum Institut om vaccineproduktion i Danmark.