EU bør fortsætte ad dialogens vej med Tyrkiet og nedtrappe migrationssituationen ved den græsk-tyrkiske grænse, sagde MEP’erne i en debat.
Tusinder af migranter og asylansøgere er kommet ind i Grækenland via den tyrkiske grænse i løbet af lidt over af en uge, efter at den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan brød med en aftale med EU fra 2016 ved at åbne Tyrkiets grænser mod Europa. Som en del af aftalen har EU lovet Tyrkiet €6 mia. på betingelse af, at landet stopper migrationsstrømmen.
MEP’erne debatterede situationen ved den græsk-tyrkiske græsne og EU’s fælles asylregler med Ylva Johansson, kommissær for indre anliggender, og Nikolina Brnjac, der repræsenterede det kroatiske formandskab, tirsdag eftermiddag (10. marts) i Bruxelles.
“I løbet af de senste par dage har vi været vidne til en farlig attitude fra Tyrkiets præsident, der bruger sårbare mennesker til at gavne ham selv og hans politik,” sagde Iratxe García Pérez (S&D, Spanien).
Manfred Weber (EPP, Tyskland) opfordrede til at starte en dialog med Tyrkiet og at “nedtrappe situationen ved den tyrkisk-græske grænse.”
Kommissær Johansson var enig: “Vi skal forsætte vores dialog. Vi skal nedtrappe retorikken og den øgede spænding. Det involverer en ny vej fremad med Tyrkiet. Kommunikationslinjerne med Tyrket er fortsat åbne og aktive.”
Nogle parlamentsmedlemmer sagde, at EU skal ruge den nuværende situation til at få reformer af de fælles asylregler tilbage på EU’s dagsorden. Andre ønskede at revidere aftalen med Tyrkiet.
Selvom hun anerkendte, at “den nuværende situation ved de ydre grænser ikke er acceptabel,” sagde Brnjac, at “vores forventning er, at Tyrkiet vil fortsætte med at fuldt ud implementere aftalen fra 2016.”
Johansson understregede også, at den nuværende aftale med Tyrkiet stadig gælder.
“Situationen ved de eksterne grænser mod Tyrkiet er bekymrende. Men jeg må også sige, at dette ikke er 2015,” sagde kommissæren med henvisning til det år, hvor mere end en million asylansøgere og migranter kom til Europa.
“Vi er meget, meget bedre forberedte ny på, hvordan vi skal håndtere situationen, fordi vi ved, hvad vi kan forvente os,” sagde hun og nævnte, at EU har styrket agenturer som Frontex, det Europæiske Asylstøttekontor, og at hun ser en større vilje fra medlemslandene til at samarbejde.
Parlamentet vedtog i november 2017 en betænkning, der opfordrede til at ændre de fælles regler for asyl for at kunne øge EU’s parathed til at modtage migranter og asylansøgere og for at vise større solidaritet ved at dele ansvaret mellem EU-landene.
MEP’erne godkendte også sidste år en lov til at styrke EU’s grænse- og kystvagt til bedre at sikre EU’s ydre grænser.