Corona i Sverige: Det første dødfald som følge af Corona er konstateret – Folkhälsomyndigheten vil stoppe offentlige sammenkomster

Det første dødfald som følge af Corona er konstateret i Sverige. Foto: News Øresund

Det første dødfald i Sverige som følge af Coronavirussen er konstateret i Stockholm. Patienten har haft covid-19 samt underliggende sygdom, meddeler Region Stockholm i en pressemeddelse. I løbet af dagen har Regeringen præsenteret et ekstra ændringsbudget, og Folkhälsomyndigheten, Sveriges sundhedsmyndighed, har forelagt et forslag til regeringen om at stoppe offentlige sammenkomster med mere end 500 personer.

LÆS OM UDVIKLINGEN I DANMARK HER

Sveriges regering præsenterer i fællesskab med Centerpartiet og Liberalerna et ændringsbudget for 13 milliarder svenske kroner som følge af coronavirussens frembrud. Karensdagen afskaffes, hvilket indebærer, at de, som bliver hjemme fra arbejde på grund af sygdom, nu får godtgørelse fra første dag, og svenske virksomheder får, præcist som under finanskrisen, udsat arbejdsgiverafgifter og visse skatter. Der gennemføres en ny reform vedrørende korttidsarbejde, hvilket indebærer, at virksomheder sammen med deres ansatte og berørte fagforeninger kan blive enige om, at arbejdstiden forkortes, hvis alternativet er, at den ansatte varsles opsigelse. Omkostningerne deles i så fald mellem medarbejderen, arbejdsgiveren og staten. Desuden garanterer regeringen, at mangel på penge ikke er en hindring for sundhedsvæsnet ved at tilføre ekstra ressourcer til blandt andet øget personaleomkostninger, materialeforbrug og laboratorieundersøgelser.

Ændringsbudgettet beregnes at koste den svenske stat tre milliarder svenske kroner i øgede udgifter og omkring ti milliarder i reducerede indtægter, meddelte finansminister Magdalena Andersson (S). Samtidigt pointerer hun, at regeringen nøje følger udviklingen, og yderligere tiltag ikke udelukkes.

I løbet af onsdag eftermiddag afleverede Folkhälsomyndigheten, Sveriges sundhedsmyndighed, et forslag til regeringen om at stoppe offentlige sammenkomster med mere end 500 personer.


Antal smittede i Danmark: 340 (11. marts)
Antal smittede i Sverige: 477 (11. marts)


Udvikling i Sverige:
News Øresund vil løbende opdatere artiklen

  • Det første dødfald i Sverige som følge af Coronavirussen er konstateret i Stockholm, meddeler Region Stockholm.
  • I løbet af onsdag eftermiddag afleverede Folkhälsomyndigheten et forslag til regeringen om at stoppe offentlige sammenkomster med mere end 500 personer.
  • Regeringen har fremlagt et forslag om et ekstra ændringsbudget med støtte til både virksomheder og ansatte. Ændringsbudgettet forventes at koste den svenske stat tre milliarder svenske kroner i øgede udgifter og omkring ti milliarder svenske kroner i reducerede indtægter. Samtidigt pointerer finansminister, Magdalena Andersson (S), at regeringen følger udviklingen nøje, og at yderligere tiltag ikke kan udelukkes.
  • Malmö FF har stoppet billetsalget til søndagens kvartfinale i Svenska cupen mod AIK.
  • Universiteterne i Malmø og Lund har undervisning som normalt, men opfordrer til forsigtighed. Udvekslingsstuderende fra universiteterne, der studerer i risikoområderne, er blevet kontaktet. Malmø Universitet har truffet en administrativ beslutning om, at tjenesterejser ud af Sverige skal undgås med undtagelse af rejser i Øresundsregionens arbejdsmarkedsområde, det vil sige Region Sjælland og Region Hovedstaden.
  • Skånetrafiken oplyser, at de følger myndighedernes anbefalinger, men planlægger i øjeblikket ikke nogen særskilte tiltag. Rejsende opfordres til at tænke på god håndhygiejne og til at tage normalt hensyn. Angående tilbagebetaling af billetter, findes der ingen planer om det på nuværende tidspunkt.
    – Men selvfølgelig følger vi udviklingen nøje. Skånetrafiken er jo en del af Region Skåne, og vi har daglige afstemninger med andre virksomheder omkring situationen og laver vurderinger af eventuelle tiltag, siger Mattias Hennius, pressechef hos Skånetrafiken, til News Øresund.
  • Risikoen for smittespredning i Sverige blev tirsdag øget fra 3 til 5, svarende til ”meget høj”, meddelte Folkhälsomyndigheten.

(News Øresund)

KILDENews Øresund
Tidligere artikelMEP’erne vil nedtrappe migrationssituationen med Tyrkiet
Næste artikelCoronavirus: MEP’erne opfordrer til solidaritet i EU