Volvo og Northvolt vil bygge batterifabrik i Gøteborg – forventes at skabe 3.000 nye job

Fredag meddelte Volvo Cars og batteriproducenten Northvolt, at deres nye fælles batterifabrik vil blive placeret i Göteborg. Foto: Volvo Cars

Fredag meddelte Volvo Cars og batteriproducenten Northvolt, at deres nye fælles batterifabrik, som skal være med til at sikre Volvos overgang til en fuldt elektrificeret bilpark inden 2030, vil blive placeret i Göteborg. Det vil skabe over 3.000 nye arbejdspladser i regionen, når fabrikken forventes at være i drift i 2025.

Fabrikken skal producere batterier til næsten en halv million biler om året og forventes at skabe 3.000 nye arbejdspladser. Investeringsomkostningerne forventes at nå op på 30 milliarder svenske kroner, og fabrikken ejes af Volvo Cars og Northvolt i et joint venture-selskab. Flere steder blev overvejet til den nye fabrik, men valget faldt i sidste ende på Gøteborg, hvor størstedelen af Volvos aktiviteter er placeret.

Byggeriet vil begynde i 2023, og fabrikken forventes at være klar til drift i 2025. Placeringen i Torslanda, lige uden for Gøteborg, betyder, at batterifabrikken kommer til at ligge ved siden af Volvo Cars største bilfabrik, hvor der også er ved at blive etableret et uddannelsescenter for elektrificering af transportsektoren. Västra Götaland-regionen, hvor Gøteborg ligger i, er allerede et knudepunkt for den svenske transportindustri.

– Dette vil sikre arbejdspladser i regionens eksportindustri i årtier fremover. Elektrificering af bilindustrien er et af de vigtigste spørgsmål for fremtiden i vores region, siger Helén Eliasson, næstformand for regionsrådet i Västra Götalandsregionen, til Svt Nyheter.

Northvolt har allerede bygget en stor batterifabrik i Skellefteå i det nordlige Sverige, som også skaber omkring 3.000 arbejdspladser. I et samarbejde mellem Northvolt, Region Västerbotten og Region Skåne er bl.a. arbejdsløse skånske borgere blevet hjulpet til at få et job på fabrikken.

Kilde: News Øresund