Svenske og danske coronarrestriktioner udfases den 1. juli

Reglerne for restauranter bliver lempet i Sverige fra den 1. juli. Foto: News Øresund

Fra den 1. juli kan 50 personer i stedet for otte samles indendørs til private arrangementer i Sverige. Begrænsningerne for åbningstider for barer og restauranter vil blive fjernet, og det samme gælder reglerne for antallet af personer per bord på udendørs restauranter. Den 1. juli indleder Sverige anden fase af den planlagte genåbning af samfundet. Fase tre vil blive gennemført i midten af juli. I Danmark vil f.eks. grænsen for indendørs forsamlinger blive hævet til 250 personer fra 100 personer fra den 1. juli.

Fra den 1. juli ophæver den svenske regering en række restriktioner og henstillinger, der har været gældende i lang tid. Blandt andet tillades 3.000 personer ved udendørs arrangementer som f.eks. sportskampe og koncerter (ved angivne pladser), mens 600 personer tillades til udendørs arrangementer uden angivne pladser. Samtidig vil restriktionerne for restauranternes åbningstider og begrænsningen af antallet af pladser per bord i udendørs restauranter blive fjernet. Det vil også gøre det muligt at samle op til 50 personer til private arrangementer indendørs i stedet for de tidligere otte. Det meddeler den svenske regering.

I både Danmark og Sverige er masker nu næsten helt udfaset. Sveriges anbefaling om masker i busser og tog i myldretidstrafikken fjernes, mens der i Danmark stadig er regler om at bære maske i den offentlige transport for stående passagerer. I Sverige fjernes mange af de ikke-bindende henstillinger, som har præget det sociale liv og betydet, at kun en tæt kreds af mennesker bør mødes, også fra den 1. juli.

I Danmark vil det som en del af genåbningsplanen være tilladt at samle 250 personer indendørs fra den 1. juli i stedet for de tidligere 100 personer. Fra den 15. juli vil restauranter og barer have udvidet åbningstid til kl. 2 om natten, men det vil stadig være en betingelse for at sidde indendørs på en restaurant at have et coronapas, ifølge Danmarks genåbningsaftale.