Parlamentsformand Sassoli: EU skal bekæmpe ulighed

David Sassoli ved topmødet 24. juni.

David Sassoli opfordrede EU’s regeringsledere ved topmødet den 24. juni til at levere på løfterne om et rejsecertifikat og at tackle ulighed efter Covid-19-pandemien.

Formanden for Europa-Parlamentet talte ved mødet i Rådet, hvor han understregede, at der er udsigter til at vende tilbage til en normal hverdag takket være vaccinationsudrulningen og andre tiltag såsom EU’s digitale Covid-certifikat, der gør det muligt for europæerne at rejse sikkert til andre EU-lande.

“Vi ved dog, at disse værktøjer kun vil virke, hvis der er tæt koordination mellem landene og anvendelsen er ensartet,” sagde David Sassoli. “Det værste, der kan ske, er, at vi øger forventningerne hos vores borgere og virksomheder for så at skuffe dem pga. manglende enighed mellem medlemslandene.”

Parlamentet ønsker at styrke mandatet for de EU-agenturer, der har med sundhed at gøre. “Stykke for stykke har vi mulighed for at opbygge færdigheder og de mekanismer, der er nødvendige for at få en fælles sundhedspolitik,” sagde formanden og pointerede, at ifølge den seneste Eurobarometer-undersøgelse er det også en prioritet for EU-borgerne.

Han sagde også, at EU skal gribe muligheden for at tackle ulighed: “Det europæiske projekt, vi ønsker at bygge, skal tage behovet hor arbejdstagerne i betragtning, skal fokusere på kampen mod fattigdom og mindske uligheder. Det skal sørge for at bevare folks værdighed og garantere en ordentlig løn for mandlige og kvindelige arbejdstagere.”

Angående migration og asyl opfordrede David Sassoli til at få fælles EU-regler. “Vi har behov for at definere fælles regler for modtagelsen af mennesker ved afstigning og redninger til søs. Vi kan ikke udsætte vores reflektioner yderligere angående regelmæssige veje for kontrolleret immigration. Vi skal samarbejde om humanitære korridorer og om de værktøjer, der kan bruges fra den fælles visapolitik til at beskytte dem, der flygter fra forfølgelse og krige, der har ret til international beskyttelse.“

Formanden sagde også, at diskrimination ikke er forenligt med EU-værdier: “Det er derfor, vi er meget bekymrede angående visse lovmæssige initiativer i Ungarn. Ingen tradition eller andre såkaldte kulturelle særligheder kan retfærdiggøre manglen på respekt for menneskelig værdighed.”

Han tilføjede, at ethvert initiativ til at søge dialog med Rusland skal finde sted på EU-niveau. “Vi skal tale med en stemme, ellers er vores svaghed deres styrke.”

KILDEEuropa-Parlamentet
Tidligere artikelDet bliver nemmere at rejse over Øresund denne sommer
Næste artikelFlypassagerers rettigheder under covid 19 pandemien: Centrale rettigheder blev ikke beskyttet på trods af Kommissionens indsats