Parlamentet lancerer Daphne Caruana Galizia-journalistprisen

Ceremony for the naming of the Press Room after late Maltese journalist Daphne Caruana Galizia. Foto: Ruropa-Parlamentet

Europaparlamentet instiftar ett journalistpris för att hedra Daphne Caruana Galizia, en maltesisk grävande journalist som mördades 2017.


Daphne Caruana Galizia-journalistprisen
, der lanceres den 16. oktober på årsdagen for hendes død, vil gå til fremragende journalistisk arbejde, der afspejler europæiske værdier.

“Daphne Caruana Galizia-prisen vil anerkende den vigtige rolle, journalister spiller i at passe på vores demokratier og skal minde borgerne om vigtigheden af at have en fri presse. Prisen skal hjælpe journalister i deres vitale og ofte farlige arbejde og vise, at Europa-Parlamentet støtter undersøgende,” siger Parlamentets næstformand Heidi Hautala.

Med prisen følger €20.000 der vil blive uddelt for første gang i oktober 2021 til journalister eller et hold af journalister, der er baseret i EU. Kandidaterne og den endelige vinder vil blive udvalgt af et uafhængigt panel.

Hvem var Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia var en maltesisk journalist, blogger og anti-korruptionsaktivist, der rapporterede om massiv korruption, hvidvaskning af penge, organiseret kriminalitet, salg af statsborgerskab og maltesiske forbindelser til Panama Papers. Efter at have været chikanet og modtaget trusler blev hun myrdet i en bilbombe den 16. oktober 2017.

Det offentlige ramaskrig over myndighedernes dårlige håndtering af efterforskningen af hendes mord første til, at statsministeren, Joseph Muscat, måtte gå af.

Parlamentet kritiserede i december 2019 manglerne i efterforskningen og opfordrede Kommissionen til at reagere.

Parlamentet har stået op for vigtigheden af en fri presse, opfordret EU-landene til at sikre tilstrækkelig offentlig finansiering, såvel som at promovere et pluralistisk, uafhængigt og frit medielandskab i en betænkning vedtaget i maj 2018. Parlamentet har også understreget vigtigheden af at have en fri presse i forbindelse med Covid-19 pandemien.

Se vores Facebook-live om Daphne Caruana Galizia-journalistprisen med MEP’ere.