Nyt lovforslag kan give samordningsnummer til danskere med sommerhus i Sverige

Nu kan det blive lettere for danskere at have sommerhus i Sverige. Foto: Flickr – Oslonatt (CC BY-SA 2.0

Fra den 1. januar 2021 kan danskere med sommerhus i Sverige få et svensk samordningsnummer, ifølge et lovforslag fra Finansministeriet. Samordningsnummeret, som er svenske borgeres personnummer, gør kontakten med myndigheder, forsikringsselskaber og andre svenske instanser enklere. Forslaget er fortiden i høring.

Lovforslaget, som vedrører de danske fritidshusejere, er en del af et større lovforslag, hvor systemet med samordningsnummer gennemgås og forbedres. Tidligere har Skatteverket, den svenske skattemyndighed, kun tildelt samordningsnummer til personer efter, at en myndighed har begæret dette, men ifølge det foreslået lovforslag skal også privatpersoner selv kunne ansøge om et samordningsnummer. For at kunne få et samordningsnummer kræves dog, at man har en særlig tilknytning til Sverige, noget som gælder danskere med sommerhus i Sverige.

Foreningen Danske Torpare, som samler danskere med sommerhuse i Sverige, er glade for det nye forslag. De mener, at det blandt andet bliver nemmere for danskere at få internet- og telefonabonnement i Sverige. I tre år har foreningen arbejdet sammen med Skatteverket og Grænsehindringsrådet, som har klassificeret vanskelighederne med at få et samordningsnummer som en grænsehindring, om at få lovændring.
– Jeg er særdeles tilfreds med, at der nu endelig foreligger et lovforslag i høring, som vi har kæmpet for i mange år. Vores utallige skriverier med den svenske regering og indgående samarbejde med Skatteverket og Grænsehindringsrådet har banet vej for, at det bliver betydelig lettere for vores medlemmer at have hus i Sverige, siger Victoria Lindtner, sekretariatschef i Danske Torpare, i en pressemeddelelse.

Lovforslaget er i høring frem til den 15. april, og hvis lovforslaget derefter vedtages i riksdagen, skal det træde i kraft den 1. januar 2021. (News Øresund)