5.3 C
Copenhagen
mandag, december 2, 2024

Jo flere forbundne gadgets, jo større er risikoen for hackerangreb

EU

Når vaskemaskinen, købmandens kassesystem og cykelbanens lygtepæle omdannes til digitale funktioner, bliver vores hverdag mere smidig. Men med flere digitale enheder, der skal opdateres med jævne mellemrum, opstår der nye muligheder for hackere at infiltrere. Forskere er ved at undersøge, hvordan dørene kan forsegles.

For mange svenskere blev spørgsmålet om digital sikkerhed først og fremmest følt i sommeren 2021. På det tidspunkt tvang et it-angreb den svenske butikskæde Coop til fysisk at lukke dørene. Flykaprerne brød ind i Kaseya-softwaren, et værktøj, der bruges til at fjernstyre og overvåge it-miljøer.

– Netop det angreb fangede formentlig offentlighedens øjne på spørgsmålet om it-sikkerhed. På en måde var det godt. For mange var nok ret uvidende om den sårbarhed, som det webbaserede samfund kan medføre, siger Boris Magnusson, seniorprofessor i softwareteknologi, Lunds Universitet.

Sårbarhed gennem flere digitale løsninger i hverdagen

Det digitale miljø, der omgiver os i dag, handler ikke kun om mobiltelefoner og computere. IT-baserede løsninger omfatter også kassesystemer, huse, sundhedsudstyr og andre samfundsmæssige funktioner såsom forsyning af drikkevand.

– Derhjemme er der computere, som hjælper os med at tale med venner, spille musik eller computerspil. Lignende funktioner er også tilgængelige uden for hjemmet, selvom vi ikke tænker så meget over dem. Affaldsspande, biler, digitale nøgler er nogle eksempler. I vores forskning forsøger vi simpelthen at undersøge, hvordan vi kan forhindre enhederne i at gøre nogle dumme ting, såsom at nogen overtager dem gennem et hackerangreb og får dem til at gøre ting, de egentlig ikke burde. Kort sagt finder vi på forskellige smarte måder, der beskytter disse enheder, siger Boris Magnusson .

Flere forskellige softwareprogrammer påvirker sikkerheden

Et hackerangreb betyder ganske enkelt, at nogen ødelægger eller beskadiger softwarekoden. Og jo flere enheder i et system, jo ​​større er skaden.

– Vores mål med forskningsprojektet Smarty er at forstå sårbarheder i softwaren. Ambitionen er også at løse spørgsmålet om, hvordan vi nemt opdaterer et system, der består af flere forskellige software, hvilket ofte er tilfældet med større virksomheder eller organisationer, siger Boris Magnusson.

Han beskriver de digitale systemer, der karakteriserer moderne infrastruktur i svenske og nationale virksomheder og organisationer, som store og komplekse, fordi de normalt består af en række mindre enheder. Mængden af ​​information, der skal indsamles og behandles, stiger konstant. For at alt kan foregå sikkert, kræves der regelmæssige opdateringer af softwaren.

– Enhver opdatering i dag indebærer en risiko for, at en ekstern person kan komme ind i dit system. Det er sådan, at hver gang du åbner døren for at lufte ud, glemmer du at smække den i, siger Boris Magnusson .

Forskellige angreb har forskellige formål

Målet for et angreb kan være flere. Hackeren kan kræve store summer, såkaldt ransomware, for at åbne op for en software igen. Det skete, da Coops kasseapparater blev slået ud. Hackergruppen bag angrebet kræver så 598 millioner SEK for at få systemerne til at fungere igen. 

En hacker kan, da den russiske invasion af Ukraine er blevet et groft eksempel, ved cyberangreb forsøge at lamme et land og lukke offentlige hjemmesider ned. Eller han vil ødelægge for en konkurrent, som for eksempel i en større industri med netværksbaserede styresystemer. 

Sundhedsvæsenet er også sårbart:

– Moderne sundhedsvæsen i Sverige er afhængig af sikker software og it-systemer. Patienter , der plejes ved livets afslutning, vil måske gerne kunne blive hjemme. Personalet skal så have kontrol over udstyret på afstand, og samtidig holde kontakten med patienten. For eksempel kan man overvåge smertelindring, udspørge patienten, hvordan han har sovet i løbet af natten og tage visse typer prøver, siger Boris Magnusson.

Teknologi kan løse problemer som at skabe et bedre liv. Men et uovervejet arbejde kan også skabe store problemer, siger Boris Magnusson.

Var dette interessant læsning?

Spørgsmålet diskuteres yderligere under Lunds Universitets forskningsfestival Our Future City. Vores Fremtidsby finder sted 7.-10. juni 2022 på en stor scene i Campus Helsingborgs gårdhave. 

- Advertisement - Oresunds Deals DK

Mere

- Advertisement - Oresunds Deals

Seneste artikel