Inflationen i Danmark steg til 10,1 pct. i oktober – cheføkonom vurderer, at inflationen vil falde i november

Det er fortsat især de årlige prisstigninger på el, fødevarer, energi og brændstof, der driver den høje inflation, viser tal fra Danmarks Statistik. Foto: News Øresund

I oktober steg inflationen i Danmark med 10,1 pct. sammenlignet med samme måned sidste år. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det er en lille stigning i forhold til det tilsvarende tal for september, hvor inflationen udgjorde 10 pct. Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank, siger til TV 2, at han forventer, at inflationen i Danmark vil begynde at falde i næste måned.

– Det går den forkerte vej, men vi kan godt begynde at glæde os til vi får tallene for november, for der kommer vi til at se et fald. Elprisen er faldet, men der er en forsinkelse i hvordan de her tal bliver udregnet. Derfor er vi ret sikre på, at vi kommer til at se en mindre inflation om en måned, hvis ikke noget andet stiger ret kraftigt i pris, siger han.

Det er stadig primært stigninger i priserne på fødevarer, elektricitet, energi og brændstof, der fortsat driver inflationen op. Inflationen fraregnet energi og fødevarer, også kaldet kerneinflation, steg med 6,2 pct. i oktober sammenlignet med samme måned i 2021. Sammenlignet med september i år, hvor kerneinflationen var 5,9 pct, er det også en stigning. Sidste gang den årlige stigning i forbrugerprisindekset var på 10,1 pct. i Danmark var i november 1982.