Forlængelsen af Danmarks grænsekontrol har været ulovlig, mener juridiske eksperter

Danmarks grænsekontrol til Sverige blev indført i 2019 og gennemføres nu i form af stikprøvekontrol. Udvidelsen af kontrollen kan være ulovlig, mener juridiske eksperter. Foto: News Øresund - Erik Ottosson

Flere forlængelser af Danmarks grænsekontrol til Sverige og Tyskland er i strid med EU-retten, eftersom man fortsat henviser til tidligere trusler. Det vurderer blandt andre to professorer i EU-ret ved Aarhus Universitet, skriver dagbladet Information. Lovligheden af den svenske grænsekontrol er også tidligere blevet betvivlet af juridiske eksperter.

I april sidste år afgjorde EU-Domstolen, at det ikke er lovligt at forlænge grænsekontrollen igen og igen med henvisning til samme trussel. Dommen gjaldt Østrig, men er også bindende for andre Schengenlande som Danmark og Sverige. Siden er der også blevet sat spørgsmålstegn ved den svenske grænsekontrol til Danmark og Tyskland af manden, der startede sagen mod Østrig, Stefan Salomon, forsker i EU-ret ved Universitetet i Amsterdam. Nu gælder de samme indvendinger den danske grænsekontrol, som siden 2017 er blevet forlænget og teknisk genindført hvert halve år, senest i oktober sidste år.

– Når jeg sammenligner begrundelsen for de mange danske forlængelser med den seneste præcedensskabende dom, synes jeg ikke, det ser godt ud for Danmark, siger Karsten Engsig Sørensen, professor i EU-ret ved Aarhus Universitet, til Information.

Justitsministeriet svarer til Information, at ministeriet i oktober vurderede, at der var grundlag for at genindføre grænsekontrol i en ny seksmåneders periode, og at ministeriet naturligvis havde inddraget EU-Domstolens dom i sin vurdering.