Det videre udviklingsarbejde for en højhastighedsjernbane mellem Göteborg og Oslo begynder

Hvis alt går efter planen, vil der være højhastighedstog fra Göteborg til Oslo (billedet) på en time i 2028. Foto: News Øresund

I 2028 kan en højhastighedsjernbane, Skagerrakbanan, mellem Göteborg og Oslo stå klar med en rejsetid på en time, hvis alt går efter planen. Linjen skal efter planen bygges på søjler over jorden og i tunneller, og togene kan køre med 400 km/t. Flere kommuner i Bohuslän og Norge er nu i gang med at iværksætte udviklingsarbejdet på Skagerrakbanen.

På nuværende tidspunkt er det ikke muligt at tage toget mellem Göteborg og Oslo, men rejsende må vælge mellem bil og bus med en rejsetid på ca. 3,5 timer.

Nu er de seks svenske kommuner Kungälv, Stenungsund, Uddevalla, Munkedal, Lysekil og Strömstad gået sammen i et konsortium, kaldet Transportkorridor Skagerrak, for at i fællesskab udvikle arbejdsmarkedsregionen og skabe forudsætninger for en udvidelse mod Østfold og Oslo. Fire norske kommuner har også formelt meddelt, at de vil arbejde for Skagerrakbanen.

Ifølge konsortiets plan kan højhastighedsbanen stå færdig i 2028, hvis alt går efter planen. Projektet er privat finansieret og skal tilbagebetales med billetindtægter på samme måde som Øresundsbroen. Højhastighedslinjen er planlagt til at blive bygget på søjler over jorden og i tunneller, og togene kan køre med 400 km/t.