Tre spørgsmål til Victoria Lindtner, leder af sekretariatet for foreningen Danske Torpare, der organiserer en stor del af danskerne, der ejer næsten 10.400 svenske sommerhuse. Det svenske indrejseforbud fra Danmark betyder, at danskerne i øjeblikket ikke er i stand til at besøge deres svenske sommerhuse.
Hvordan har din egen hverdag været påvirket af de danske og svenske grænseregler?
– Vores hverdag har ændret sig drastisk, da vi ikke længere som tidligere ofte har kunnet tage til Sverige til vores ejendomme og besøge den svenske familie. Lige pludselig så bliver man meget bevidst om, at der er en landegrænse. Vi ska jo ”bare” køre til vores andet hjem. Vi har både huse og skov, men heldigvis har vi familie, der kan tilse dem, siger Victoria Lindtner.
Hvilke synspunkter på grænsereglerne får du fra dine medlemmer?
– Vores medlemmer er meget frustrerede og fortvivlede, og de befinder sig i svære situationer, idet indrejseforbuddet har haft store konsekvenser for dem blandt andet med brand, indbrud, frostskader, større renoveringer, køb/salg, flytning til Sverige mv.
Hvilke ønsker har du med hensyn til udformningen af de nuværende grænseregler over Øresund?– Vi er meget bevidste om, at der er en pandemi, og derfor er vi kommet med konkrete forslag til en sundhedsmæssig forsvarlig løsning for danskere med ejendom i Sverige, herunder kørsel direkte til og fra ejendommen i Sverige, fremvisning af en negativ Covid-19 test, som andre EU-rejsende skal fremvise ved indrejse til Sverige, evt. dokumentation for ejerskabet af ejendommen i Sverige og under overholdelse af alle krav fra Folkhälsomyndigheten. Langt de fleste af vores medlemmer vil ved sygdom kunne tage sig til Danmark uden at belaste det svenske sygehusvæsen. For os handler det om at tilse vores ejendom og ikke om turismerelaterede besøg. Det ville være ønskeligt, hvis Sverige og Danmark kunne indgå i en dialog om en rejsevejledning mellem Danmark og Sverige.