BNP faldt mere i Sverige end i Danmark i årets andet kvartal

I både Danmark og Sverige er den økonomiske udvikling faldet voldsomt under coronakrisen. Danmarks økonomi har dog klaret sig bedre end den svenske, hvis man ser på udviklingen i landenes bruttonationalprodukt (BNP) i årets andet kvartal. Det viser nye tal fra Danmarks statistik og Statistiska centralbyrån.

Under årets andet kvartal faldt den svenske økonomi i form af BNP med 8,6 procent og den danske med 7,4 procent, sammenlignet med foregående kvartal. I årets første kvartal var nedgangen dog større i Danmark end i Sverige, da Danmark lukkede dele af samfundet i starten af marts.

Det danske tab er det største som er målt til dato, under finanskrisen 2008 faldt BNP maksimalt med 2,4 procent i et kvartal. Trods det har Danmark klaret sig bedre end både Sverige og mange andre lande. Det forklarer Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank, blandt andet sådan i Berlingske.

– Vi bliver hjulpet af, at vi laver meget medicin frem for biler, som i denne krise er hårdt ramt, men det spiller givetvis også ind, at vi her i landet ikke har haft lukket ned for produktionen. De ansatte i de åbne private virksomheder har hele vejen igennem fået lov til at passe deres arbejde, modsat hvad vi har set i blandt andet Sydeuropa og Storbritannien, siger han. Las Olsen mener også at forbrugere og virksomheder reagerede hurtigt da Danmark åbnde dele af samfunde top igen efter en delvis nedlukning.

Den økonomiske nedgang i Sverige ses over en bred front i erhvervslivet, men fremfor alt indenfor produktionsindustrien som er blevet hårdt påvirket af forårets produktionsstop inden for først og fremest motorkøretøjsindustrien. Samtidig peger Konjunkturinstitutet på at den økonomiske udvikling er på rette vej igen. Blandt andet nærmer handlen og produktionsindustrien sig normale niveauer, ifølge SCB’s konfidensindikator, som viser stemningen i den svenske økonomi.

Euroområdets samlede BNP faldt med 12,1 procent. I Storbritannien faldt BNP med hele 20,4 procent. (News Øresund)

BNP-udviklingen 2020 (sammenlignet med foregående kvartal

    Q1   Q2
Sverige+0,1 -8,6
Danmark-2,0  -7,4
Euroarea -3,6-12,1
EU-3,2-11,9

(News Øresund)