5.8 C
Copenhagen
fredag, december 27, 2024

Parlamentet vil sikre retten til at koble af fra arbejdet

EU

Parlamentet ønsker at beskytte de ansattes grundlæggende ret til at koble af fra arbejdet og ikke være tilgængelig uden for arbejdstiden.

 

Antallet af digitale værktøjer er øget, og det samme er fleksibiliteten for arbejdsgiveren og de ansatte. Men det har ført til en kultur nogle steder, hvor medarbejderne konstant er på ‘standby’ og forventes at kunne blive kontaktet når som helst og hvor som helst. Teknologien gør fjernarbejde muligt, og Covid-19-pandemien har gjort det udbredt.

Fjernarbejde udvander forskellen mellem privatlivet og arbejdet

Selvom fjernarbejde har reddet mange job og givet virksomheder mulighed for at overleve under coronakrisen, har den også sløret forskellen mellem privatlivet og arbejdstiden og betydet, at mange mennesker arbejder uden for deres normale arbejdstider, hvilket forværrer balancen mellem deres arbejds- og fritid.

Ikke at kunne koble af kan give helbredsproblemer

Det er vigtigt at kunne hvile sig for ens egen velbefindende og at være konstant koblet til arbejdskommunikationen kan få helbredsmæssige konsekvenser. At sidde ned for længe foran skærmen og at arbejde for meget reducerer koncentrationsevenen, giver kognintive og følelsesmæssig belastning, og det kan føre til hovedpine, øjenproblemer, træthed, søvnproblemer, angst og udbrandthed. Derudover kan stillesiddende arbejde med gentagende bevægelser give muskelproblemer, især i et arbejdsmiljø for de ergonomiske standarder ikke er i orden.

Parlamentet vil have en ny EU-lovgivning

Retten til at koble fra står ikke i EU-lovgivningen. Parlamentet vil have ændret på det. Den 21. januar 2021 opfordrede Parlamentet Kommissionen til at foreslå en lov, der giver de arbejdstagere mulighed for at koble fra arbejdet uden for arbejdstiden, uden at det får konsekvenser, samt en antal minimumstandarder for fjernarbejde.

Parlamentet noterede sig, at afbrydelser, når man har fri og forlængede arbejdstider, kan øge risikoen for, at overarbejdet ikke bliver lønnet, kan have en negativ konsekvens for helbredet og balancen mellem arbejde og fritid og har opfordret til følgende tiltag:

– arbejdsgivere skal ikke kræve af arbejdstagerne, at de er til rådighed uden for deres arbejdstid og kolleger skal holde sig fra at kontakte hinanden i arbejdsøjemed.
– EU-lande skal sikre, at arbejdstagerne bruger deres ret til at koble fra. Der skal være mekanismer på plads, der håndterer klager eller overtrædelser af retten til at koble fra.
– oplæring og kurser online skal også tælle med som arbejdsaktiviteter og skal ikke finde sted i overarbejdstiden eller på fridage uden kompensation.

De fleste lande har regler for fjernarbejde, men kun fire EU-lande (Belgien, Frankrig, Italien og Spanien) anerkender retten til at koble fra. Frankrig var det første siden 2016.

Få mere information om, hvordan EU forbedrer arbejdstageres rettigheder og arbejdsforhold.

<iframe allowfullscreen allow=”fullscreen” frameborder=”0″ src=”https://multimedia.europarl.europa.eu/x_N01-AFPS-210119-RTDI_ev?p_p_state=pop_up&lang=da&autoplay=off” width=”640″ height=”360″></iframe>
- Advertisement - Oresunds Deals DK

Mere

- Advertisement - Oresunds Deals

Seneste artikel