Togpassagerrettigheder: Nye regler skal beskytte de rejsende bedre

Bild: News Øresund

Nye regler, der skal styrke togpassagerernes rettigheder i EU inklusiv bedre hjælp i tilfælde af forsinkelser og mere assistance til personer med handikap trådte i kraft i juni 2023.

Find ud af hvad opdateringen af togpassagerernes rettigheder betyder for dig.

Bedre rettigheder for personer med handikap

Alle jernbaneselskaber i EU skal garantere gratis hjælp til personer med handikap eller mindsket mobilitet. Personer med handikap, der har brug for assistance, skal orientere jernbaneselskaberne 24 timer, før de rejser i stedet for 48 timer. Hvis de har brug for en person, til at rejse med dem, kan den person rejse gratis. Adgangen skal også sikres for servicehunde, der rejser med passagerer med mindsket mobilitet.

Hjælp i tilfælde af forsinkelser eller aflysninger

Hvis der er en forsinkelse på mere end 60 minutter, kan passagererne vælge mellem at få billetprisen tilbage, fortsætte deres rejse eller ændre rejsen under lignende forhold uden ekstra omkostninger. Om nødvendigt må operatørerne tilbyde måltider og drikkevarer og betale for ophold. Hvis passagererne efter 100 minutters forsinkelse ikke er blevet informeret om alternative rejsemuligheder, kan de selv arrangere en rejse med offentlig transport, som de vil få tilbagebetalt.

Mere information

Jernbaneselskaberne skal give de rejsende mere information om de eksisterende regler, f.eks.detaljeret information om passagerernes rettigheder på billetterne. De skal også være mere gennemsigtige om tidsfristerne og procedurerne for klager.

Cykelvenlige tog

I øjeblikket er der ikke nok plads i togene til cykler. Ifølge reglerne skal alle nye tog have et særligt område til opbevaring af cykler.

Baggrund

De nye regler, der blev godkendt af Parlamentet i april 2023, har været gældende siden 7. juni. Cykelreglerne bliver gældende fra 7. juni 2025.

KILDEEuropa-Parlamentet
Tidligere artikelKøbenhavn har bevilget 2,5 mio. kr. til metroanalyse – undersøger udbygning omkring København og til Malmø
Næste artikelMEP’erne forhandler om de første regler om sikker og transparent AI nogensinde