Sverige sender våben til en krigszone for første gang i 83 år

Sverige og Danmark sender pansrede mandskabsvogne og beskyttelsesudstyr til støtte for de ukrainske tropper i krigen mod Rusland. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

Den danske og svenske regering vil i lighed med mange andre europæiske lande sende våben og beskyttelsesudstyr for at støtte Ukraine i krigen mod Rusland. Sidste gang Sverige sendte våben til et land i krig var for 83 år siden, til støtte af Finland, da de blev angrebet af Sovjetunionen under 2. Verdenskrig i 1939. I Danmark har der ikke fundet en sådan aktion sted i moderne tid, sagde statsminister Mette Frederiksen på en pressekonference søndag.

Den svenske Riksdag vedtog mandag at Sverige skal levere 5.000 skulderbårne panserværnsraketter af typen Pansarskott 86, 135.000 feltrationer, 5.000 beskyttelsesveste og 5.000 hjelme til den ukrainske hær. Derudover sendes 500 millioner svenske kroner i direkte støtte til det ukrainske forsvar. Sidste gang Sverige sendte våben til et land i krig var for 83 år siden, til støtte af Finland under Vinterkrigen. Vänsterpartiet var det eneste parti, der stemte imod forslaget med henvisning til de eksisterende regelværk for våbeneksport til aktive krigszoner.

Danmark meddelte søndag, at der vil blive sendt 2.700 skulderbårne panserværnsraketter til Ukraines militær. Desuden sendes et mobilt hospital, 2.000 beskyttelsesveste og 700 førstehjælpskasser til landet. Det er første gang i nyere tid, at Danmark donerer våben til et land i krig. Derfor er det en principiel beslutning, sagde statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde søndag, ifølge Danmarks Radio. Der var bred enighed i Folketinget om tiltagene, oplyser DR.

Källa: News Øresund

KILDENews Øresund
Tidligere artikelØresundsbron hjælper flygtninge fra Ukraine
Næste artikelTo nye stoppesteder for havnebusserne i København