Roam som hjemme: Parlamentet bakker op om at forlænge roaming-regler

Bild: Pixabay

MEP’erne forlængede “roame som hjemme”-politikken til at sikre, at europæerne kan fortsætte med at ringe, sende beskeder og bruge mobilt data i hele EU uden ekstra omkostninger.

Torsdag vedtog Europa-Parlamentet en forlængelse af roaming-reglerne, der gør det muligt for EU’s forbrugere at ringe og overføre data på tværs af EU’s grænser til den samme pris som i hjemlandet. Lovgivningen skal nu formelt godkendes af Rådet, før den kan træde i kraft.

Den nuværende lovgivning blev vedtaget i juni 2017 og udløber i juni 2022. Den planlagte forlængelse er en del af den digitale omstilling, der er en af EU’s prioriteter.

Roame som hjemme

Siden ‘roame som hjemme’ blev introduceret har omkring 170 millioner mennesker haft gavn af at kunne forblive tilsluttet under deres rejser i Europa, mens de har betalt den samme pris, som de gør hjemme. Systemet fungerer på tværs af det Europæiske Økonomiske Område, der består af de 27 EU-lande samt Island, Norge og Liechtenstein.

Politikken har været meget succesfuld. Blandt andet er brugen af data roaming steget 17-foldigt i sommeren 2019 sammenlignet med sommeren før afskaffelsen af roaming-afgifter.

Bedre kvalitet og flere tjenester

Den nye lovgivning vil forlænge de nuværende regler med yderligere 10 år. Den vil også sikre bedre roaming-tjenester for de rejsende. F.eks. vil forbrugerne få ret til at bruge den samme netværkskvalitet og hastighed i udlandet som derhjemme, hvor det kan lade sig gøre.

De nye regler vil ligeledes sikre, at man kan ringe, sende beskeder eller bruge en app til nødhjælpstjenester gratis.

Operatørerne vil også blive påkrævet at informere brugerne om stigende udgifter for eksta udgifter, mens de bruger roaming, som f:eks. tekniske hjælpemidler eller kundeservicetjenester af f.eks. luftfarts- eller forsikringsselskaber.

Roaming-bæredygtighed for operatørerne

De nye regler vil også sikre, at der bliver et bæredygtigt system for operatørerne, der bevarer incitamentet til at investere i netværk.

Källa: Europa-Parlamentet