Reformpakke vedtaget: Skal skaffe flere hænder på det danske arbejdsmarked

Regeringen har sammen med en række partier vedtaget en ny reformpakke, der skal tackle udfordringen omkring mangel på arbejdskraft. Foto: News Øresund

Regering indgik fredag aften sammen med en række af Folketingets partier en aftale om en reformpakke af det danske arbejdsmarked, for at få flere personer i arbejde. Dagpengesatsen bliver blandt andet forkortet for nyuddannede. Det oplyser Finansministeriet. Reformpakken skal frem mod 2030 øge beskæftigelsen med ca. 12.000 personer, når alle elementer er gennemført.

Et element i reformpakken omhandler dagpengesatsen, som forhøjes fra ca. 19.000 kroner før skat til 23.000 kroner før skat i de første tre måneder for dem, der kortvarigt bliver ledige. Samtidig forkortes dagpengeperioden for færdiguddannede fra to til ét år.

Aftalen gør det derudover mere attraktivt for seniorer at arbejde uden at blive modregnet i deres pensionsydelse. Beskæftigelsesfradraget bliver også øget fra 2025, så skatten på arbejde bliver mindre.

Et andet element i reformpakken gør, at fradraget på 130 procent for virksomhedernes udgifter til forskning og udgifter bliver gjort permanent. Det skal blandt andet øge produktivitet, grøn omstilling og investeringer i fx lægemiddelindustrien.

Regeringen ønsker desuden at tiltrække mere arbejdskraft uden for EU til Danmark. Beløbsgrænsen, som er det en dansk arbejdsgiver skal tilbyde i årsløn til en potentiel medarbejder uden for EU, foreslår regeringen at sænke fra 448.000 kroner til 375.000 kroner. Regeringen har for nuværende dog ikke flertal for dette, hvilket er ”en kæmpe skuffelse”, mener Dansk Industris adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen.

– Den gode nyhed er, at dagens aftale sikrer virksomhederne flere medarbejdere. Den dårlige er, at det slet ikke er nok, og effekterne af aftalerne ser vi først i løbet af et par år. Det er et skridt på vejen, men vi skal videre, siger han.

Bag regeringens aftale står et smalt flertal med Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Kristendemokraterne og Dansk Folkeparti.

Källa: News Øresund