Personerne som knytter Danmark og Sverige sammen: Øresundspendlere, ansatte i sundhedsvæsenet, danskere med svenske sommerhuse, Bornholmsbilister og bosatte på tværs

De dansk-svenske bånd over Øresund handler om alt fra arbejdspendling og 1.800 skåninger, der arbejder i det danske sundhedsvæsen, til beboere på tværs, Bornholmere der rejser gennem Skåne på vej til København og til danske ejere af svenske sommerhuse. Foto: News

Det er ikke kun Øresundspendlerne, der knytter grænseregionen sammen, det gør et stort antal svenskere, bosatte i Sjælland, endnu flere danskere, der bor i Skåne, danske ejere af svenske sommerhuse organiseret af foreningen Danske Torpare og beboerne på Bornholm, der bruger E65 mellem Malmø og Ystad som en dansk indenrigsvej på vej til og fra København ved hjælp af færgeruten mellem Ystad og Rønne.

Dansk pleje er afhængig af et stort antal ansatte, der pendler fra Skåne. I et større perspektiv kan det bemærkes, at Danmark er Sveriges femte største eksportmarked, mens Sverige er Danmarks tredje største eksportmarked. På et mere personligt niveau kan det bemærkes, at dronning Margrethe, der torsdag fylder 80 år, er kusine til Sveriges konge Carl XVI Gustaf. CEO for A.P. Møller Holding, der er hovedejer i Danmarks største selskab A.P. Möller-Mærsk, ved navn Robert Mærsk Uggla. Han er født og opvokset i Stockholm med dansk mor og svensk far. A. P. Møller Holding kontrolleres af Mærks-familien gennem ejerskabsfonde.

18.582 personer pendler over Øresund *
1.800 ansatte i det danske sundhedssystem bor i Skåne *
605 ansatte i Københavns Kommun bor i Skåne
420 ansatte i Region Hovestaden bor i Skåne
200 ansatte i Helsingørs Kommune bor i  Skåne

20.229 danskere bor i Skåne **.
10.405 svenskere bor i Østdanmark ***

10.386 svenske fritidshuse ejes af danskere, primært i Skåne, Halland, Småland og Blekinge.
39.583 indbyggere på Bornholm kan bruge den svenske motovej E65 som “dansk indenrigesvej” efter at have taget færgen mellem Rønne og Ystad. Alternativet er en godsfærge til Køge eller fly til Københavns lufthavn.

Kilder: Danmarks Statistik, SCB, Ørestat, Københavns Kommune og TV2 Lorry

* Ifølge seneste tilgængelig statistik fra 2015 inklusiv øvrige indkomstmodtagere
**Personer født i Danmark
*** Personer født i Sverige som ikke har en forælder som er født i Danmark og som er dansk medborger