Otte personer bliver være grænsen for julefejring i Sverige

Tirsdag blev anbefalinger og råd til julefejring i Sverige præsenteret. Foto: News Øresund

Tirsdag blev de generelle anbefalinger, der gælder for hele Sverige fra 14. december og over jule- og nytårsferien, præsenteret. Højst otte personer må fejre sammen, og rejser bør undgås.

Tirsdag indkaldte Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) til en pressekonference og præsenterede de begrænsninger, der vil gælde i de kommende højtider.

– I år kan jul ikke være som normalt, i år kan vi ikke fejre med alle, vi vil fejre med. Coronavirus tager ikke højde for helligdage, og fra flere dele af vores land modtager vi bekymrende rapporter om, hvordan smitten spredes. Nu skal vi være vedholdende, sagde han indledningsvist under pressekonferencen.

– Fra 14. december ophører de lokale råd, der gælder i forskellige dele af landet, og erstattet af nationale generelle råd og foreskrifter. Rådet er, at maksimalt otte personer kan samles til en fejring.

– Husk, at otte personer er den nye norm for alle sociale situationer, dette gælder også for jul og nytår. Undgå nye kontakter, omgåes i kort tid, hold afstand og helst udendørs. Undgå at rejse med tog og bus og undgå at gå i butikker, sagde Stefan Löfven.

Johan Carlson, generaldirektør for det svenske Folkhälsomyndigheten, talte om at skabe en boble, der kan muliggøre møder og om vigtigheden af ​​at rejse sikkert. Offentlig transport bør undgås, og i de tilfælde hvor det er nødvendigt, anbefales transportmidler, hvor der kan reserveres en sæde, sagde han.

– Det bedste er at fejre i egen kreds. Hvis man vil fejre med andre og rejse til et andet sted, skal man forberede det. Det er muligt at oprette en boble og i de resterende 10–14 dage være forsigtig med ikke at være sammen med andre. Men at gå mellem sådanne bobler er ikke rimeligt i år.

Når det kommer til skisportssteder på fjeldet, vil de kunne være åbne.

– Vi har haft en dialog for at sikre, at fjeldfaciliteterne kan holdes åbne. Der er en engagement hos de län, for at øge testningen og sikre, at der ikke forekommer trængsel. Derfor rimeligt at holde åbent, sagde Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten har samlet de nye regler og anbefalinger til helligdage og større helligdage på sin hjemmeside.