Oplægsholdere på klimatopmøde: Erkend at den grønne omstilling koster penge

Lars Fruergaard Jørgensen, adm. direktør i Novo Nordisk, er formand for regeringens klimapartnerskab for life science- og biotekbranchen. Foto: News Øresund

Mens life science-industrien støtter den politiske ambition om 70 procent CO2-reduktion, opfordrede flere interessenter fra branchen på et klimatopmøde onsdag på Christiansborg samtidig til, at politikerne taler mere om de svære valg ved den grønne omstilling.

– Virkeligheden melder sig, lød det fra Connie Hedegaard, der er formand i den grønne tænketank Concito med henvisning til, hvorfor det netop er nu, at klimadagsordenen tager opmærksomheden på verdensplan.

Men øjenåbneren bør også for alvor få danske politikere til at forholde sig til, at den grønne omstilling bliver dyr.

– Jeg mener, at det er helt vanvittigt, at politikerne står og siger til den danske befolkning, at den grønne omstilling hverken må koste erhvervslivet eller borgerne noget. Den må ikke koste nogen noget. Men folk er jo ikke idioter, sagde den tidligere klimaminister for Det Konservative Folkeparti fra talerstolen.

Udmeldingen fik opbakning fra blandt andre Novo Nordisks administrerende direktør, Lars Fruergaard Jørgensen, der er formand for et af regeringens 13 såkaldte klimapartnerskaber. Fruergaard er overbevist om, at målet om 70 procent kan nås inden 2030, men fremhævede det paradoksale i, at regelværk fx hæmmer store mængder overskudsvarme fra fabriksanlægget i Kalundborg i at blive genbrugt.

Mens Novo Nordisk i april meddelte, at de når 2020-målet om udelukkende at bruge elektricitet fra vedvarende energikilder på alle selskabets fabrikker, så slog Fruergaard på, at de som branche har en stor opgave foran sig i forhold til at sætte krav til de mange underleverandører og dermed påvirke forsyningskæden i en mere grøn retning – ikke bare i Danmark, men også i udlandet.

Netop grønne krav til underleverandører kan give stor ”impact”, betonede erhvervsminister Simon Kollerup (S) også. Pia Olsen Dyhr (SF) sagde, at life science-branchen har en nøglerolle i den grønne omstilling, hvilket for nylig blev understøttet i en britisk opgørelse, hvor Chr. Hansen, Novozymes og Novo Nordisk rangerer blandt de 100 mest bæredygtige virksomheder i verden.

Bedre genanvendelse af plastik inden for medicinsk udstyr, en mere klimavenlig indkøbspolitik i det offentlige, en mere fokuseret erhvervsfremmeindsats og en mindre aktieindkomstbeskatning var også redskaber, der blev diskuteret for at fremme grøn innovation.

Klimatopmødet for life science-industrien var arrangeret af Lægemiddelindustriforeningen (Lif) og Medicoindustrien. Den 16. marts 2020 kommer life science-branchen og de andre nøgleindustrier med deres forslag til 70 procent-målsætningen. (News Øresund – Kristoffer Dahl)