Mentale barrierer er opstået som følge af pandemien

Ved den norsk-svenske grænse er der svenskere, som tidligere har pendlet over grænsen, men som nu ikke længere vil arbejde i Sverige. Foto: News Øresund - Anna Palmehag

Der findes svenske grænsependlere, som ikke ønsker at begynde at arbejde i Norge igen efter coronapandemien, hvilket har ført til mangel på arbejdskraft i visse brancher i Norge. Det har Sveriges Radio rapporteret om. Det kan skyldes en mental blokering efter coronapandemien, mener Grensetjänstens administrationschef Trond-Erik Grundt. Langs den finsk-svenske grænse i Tornedalen oplevede mange beboere, at restriktionerne for rejser over grænsen skabte splittelser og modsætninger, viser en rapport, som Øresundsinstituttet har udarbejdet på vegne af interregprojektet Arbeta Tillsammans.

Kjell-Arne Ottosson, medlem af Nordisk Råd, rejste spørgsmålet om mentale grænsehindringer på Nordisk Råds møde og sagde, at de er sværere at lovgive sig ud af.

– Det handler om samarbejde og om at lytte til grænseorganisationerne og til menneskerne i regionerne. Om hvad vi kan gøre fremover, så vi ikke mærker nogen fysiske eller psykiske forhindringer langs grænserne, svarede Thomas Blomqvist, Finlands minister for nordisk samarbejde.

– Vi skal tage ved lære, og jeg synes, at man skal være selvkritisk, når beslutninger er truffet hurtigt. Nu skal vi se på evalueringerne for at lære, svarede Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, Norges minister for nordisk samarbejde.

Kilde: News Øresund – Erik Ottosson