De nordiske statsministre vil vende tilbage til normalisering

Nordens statsministre mødtes i København i forbindelse med Nordisk Råds møde. Fra højre på billedet: Sveriges minister for nordisk samarbejde, Anna Hallberg (der afløste Stefan Löfven), Katrín Jakobsdóttir, Islands statsminister, Bárdur Nielsen, Færøernes lagmand, Sanna Marin, Finlands statsminister, Mette Frederiksen, Danmarks statsminister og Grønlands landsstyreformand Mute Bourup Egede. Den norske statsminister Jonas Gahr Støre og Ålands amtsråd Veronica Thörnroos deltog også. Foto: News Øresund

Under Nordisk Råds møde i København mødtes også de nordiske statsministre for at diskutere øget samarbejde og for at være et verdensførende udstillingsvindue for grøn omstilling.

– Pandemien har været en historisk udfordring for alle, også de nordiske lande. Når vi nu er i en bedre situation, skal vi lære af vores erfaringer og endnu vigtigere, i fællesskab forberede os på fremtidige kriser, sagde statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde med de nordiske statsministre.

Norden skal også være et forbillede for resten af ​​verden, når det kommer til den grønne omstilling.

– Vi har i Norden mulighed for at være pionerer inden for grøn energiomstilling. Den grønne omstilling skal også være socialt retfærdig, sagde Islands premierminister Katrín Jakobsdóttir.

Til borgerne i grænseregionerne, som har oplevet lukkede grænser, lød Mette Frederiksens besked:

– Forhåbentlig kan vi normalisere situationen efter pandemien, også hvad angår grænserne. Jeg håber, at de, der er blevet ramt, kan forstå, at foranstaltningerne er blevet truffet på grund af pandemien, sagde hun.

News Øresund – Erik Ottosson