Længe ventet universaloplader til mobile enheder bliver en realitet i 2024

Bild: Pixabay
  • Én enkelt oplader til alle mobiltelefoner og tablets – til gavn for både miljøet og forbrugerne
  • USB Type-C-porten bliver den nye standard for bærbare enheder og vil kunne bruges til opladning og dataoverførsel af høj kvalitet
  • Forbrugerne vil kunne vælge, om de vil købe en ny enhed med eller uden oplader

Efter Europa-Parlamentets godkendelse af en ny lovgivning vil EU’s forbrugere snart kunne anvende én enkelt oplader til deres elektroniske enheder.

Inden udgangen af 2024 vil alle mobiltelefoner, tablets og kameraer, der sælges i EU, skulle være udstyret med en USB Type-C-port til opladning. Fra foråret 2026 vil dette også gælde for bærbare computere. Den nye lov, der tirsdag blev vedtaget af Parlamentets plenarforsamling med 602 stemmer for, 13 imod og 8 hverken/eller, er en del af en bredere EU-indsats for at reducere mængden af e-affald og gøre det nemmere for forbrugerne at træffe mere bæredygtige valg.

Når loven træder i kraft, vil forbrugerne ikke længere skulle bruge en ny oplader, hver gang de køber en ny enhed, og de vil kunne bruge én oplader til alle deres små og mellemstore bærbare elektroniske enheder.

Loven omfatter alle nye mobiltelefoner, tablets, digitalkameraer, hovedtelefoner med eller uden mikrofon, håndholdte videospillekonsoller og bærbare højttalere, e-bogslæsere, tastaturer, mus, bærbare navigationssystemer, høretelefoner samt bærbare computere, der kan genoplades via kabel. Hvis disse enheder har en strømforsyning på op til 100 Watt, skal de være udstyret med en USB Type-C-port, uanset hvem producenten er.

Alle enheder, der understøtter hurtig opladning, vil nu have samme opladningshastighed, og dermed får brugerne mulighed for at oplade deres enheder med samme hastighed med en hvilken som helst kompatibel oplader.

Tilskyndelse til teknologisk innovation

Trådløs opladning bliver mere og mere udbredt, og derfor må Kommissionen inden udgangen af 2024 harmonisere kravene til teknologiproducenternes produkters evne til at arbejde sammen, så det ikke får negative konsekvenser for forbrugerne og miljøet. En sådan harmonisering vil også fjerne risikoen for den såkaldte teknologiske fastlåsningseffekt, hvor en forbruger bliver afhængig af én enkelt producent.

Bedre oplysninger og valgmuligheder for forbrugerne

Særlige mærker vil oplyse forbrugerne om nye enheders opladningsegenskaber og dermed gøre det lettere for dem at se, om de opladere, de allerede har, er kompatible med en given enhed. Forbrugerne vil også kunne træffe et informeret valg om, hvorvidt de vil købe en ny oplader sammen med et nyt produkt eller ej.

De nye forpligtelser vil føre til mere genbrug af opladere og hjælpe forbrugerne med at spare op mod 250 mio. EUR om året på unødvendige køb af opladere. Bortskaffede og ubrugte opladere tegner sig årligt for omkring 11 000 ton e-affald i EU.

Citat

Parlamentets ordfører Alex Agius Saliba (S&D, MT): “Universalopladeren bliver endelig en realitet i Europa. Vi har ventet mere end ti år på disse regler, men vi kan nu endelig reducere det nuværende væld af opladere. Denne lovgivning er fremtidssikret, da den muliggør udviklingen af innovative opladningsløsninger, og den vil gavne alle — fra frustrerede forbrugere til vores sårbare miljø. Det er vanskelige tider for politik, men vi har vist, at EU ikke har mistet idéer eller løsninger til at forbedre livet for millioner af mennesker i Europa og inspirere andre dele af verden til at følge trop”.

Næste skridt

Rådet skal formelt godkende direktivet, inden det offentliggøres i EU-Tidende. Det vil træde i kraft 20 dage efter offentliggørelsen. Medlemslandene vil så have 12 måneder til at omsætte reglerne til national lovgivning, og derefter vil de have yderligere 12 måneder til at bringe dem i anvendelse. De nye regler vil ikke gælde for produkter, der er bragt i omsætning, før lovgivningen træder i kraft.

Baggrund

I løbet af de seneste ti år har Parlamentet gentagne gange opfordret til, at der indføres en universaloplader. Trods forsøg på at samarbejde med elektronikbranchen om at nedbringe antallet af mobiltelefonopladere har frivillige tiltag ikke givet konkrete resultater for EU’s forbrugere. Lovforslaget blev endeligt forelagt af Kommissionen den 23. september 2021.