IKEA investerer milliarder i campus i Malmø til udvikling af detailhandel – varehus skal omdannes til testbed

Da Ingka Group præsenterede de nye planer for et butikscampus i Malmø, var IKEA's varehuschef i Malmø, Tobias Bogefors, samt Malmøs borgmester Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) og erhvervsdirektør Micael Nord til stede.

Der skal bygges et campus for innovation og udvikling af fremtidens detailhandel, som vil blive fuldt integreret med IKEA-varehuset i Malmø, som igen vil blive udvidet og omdannet til det, som ejeren Ingka Group beskriver som et “home experience of tomorrow varehus”, og som vil være det andet i verden. Det første åbnede i Shanghai i sidste uge. I alt forventer IKEA at investere op til 2 milliarder svenske kroner i Malmø inden 2025.

Malmø bliver en stadig vigtigere base for IKEA’s detailhandelsudvikling i Ingka Group, en uafhængig koncern, der driver 378 IKEA-varehuse og 58 planlægningsstudier og citybutikker på 30 markeder på franchisebasis. Det første skridt blev taget i efteråret 2015, da IKEA’s globale mødested blev indviet over for IKEA-varehuset i Svågertorp i udkanten af Malmø. Siden da er antallet af medarbejdere vokset, så Hubhult er blevet suppleret med en kontorbygning i Hyllie, Malmhult, og midlertidige lokaler på varehusets parkeringsplads, Temphult.

Ingka Group foretager nu to nye investeringer i Malmø.

  1. Varehuset i Svågertorp er ved at blive ombygget for at forvandle det til det, som virksomheden beskriver som et “home experience of tomorrow varehus“. Den første af disse varehuse blev åbnet i sidste uge i Shanghai. Det kan beskrives som et testbed for udvikling af nye oplevelser for IKEA’s kunder. Selvbetjeningslageret vil være mindre, mødestederne flere, og konceptet beskrives som et “center for livet derhjemme”.
  2. Ingka Group vil bygge et nyt kontor ved siden af varehuset for at skabe et campus for udvikling af detailhandel i alle dens former – fra e-handel til fysiske butikker. Ideen er at integrere udviklingsarbejdet mellem kontoret og varehuset bedre. Der vil også være plads til at eksterne nystartede virksomheder kan leje sig ind, og der er nu drøftelser i gang med den kommunale inkubator Minc i Malmø.

Der er i øjeblikket drøftelser i gang med Malmö stad om planen. Målet er, at det fornyede varehus i Svågertorp skal stå færdigt i vinteren 2022/23 og at hele campus skal stå færdigt i foråret 2025. Ingka Group vil derefter forlade de lejede lokaler i Hyllie. I alt omfatter investeringen en udvidelse af 42.000 kvadratmeter kontorer og varehus til en pris på næsten 2 milliarder svenske kroner.

Ingka Group er en af de tre uafhængige koncerner, der blev grundlagt af Ingvar Kamprad, og som i dag har en stor tilstedeværelse i Malmø, men har hovedkvarter uden for Sverige. Ingka Group driver de fleste af verdens IKEA-varehuse på franchisebasis. Inter Ikea er ejer af varemærket, designer og producent af møblerne og franchisegiver til bl.a. Ingka Group. Ikano er Kamprad-familiens private koncern med bank- og ejendomsaktiviteter i kontorbygningen Klipporna i Malmø. De tre koncerner beskæftiger i dag mere end 4.000 ansatte i Malmø. Älmhult er stadig en vigtig base for IKEA’s produktudvikling, og virksomheden har også store aktiviteter i Helsingborg.