Iben guider til mere genanvendelse

Er Forsyning Helsingørs nye affaldsordning ikke kommet til dig endnu? Her er et par gode råd til at genanvende, mens du venter

Forsyning Helsingør er godt i gang med at indføre en ny affaldsordning, hvor alle husstande skal sortere affaldet mere effektivt. Hvis turen endnu ikke er kommet til dig – men du bare ikke kan vente med at give miljøet en hjælpende hånd, så kommer her et par små råd, der gør en stor forskel.

Iben Stanhardt er projektleder i Forsyning Helsingør. Hun er meget optaget af, at Helsingør Kommunes ca. 31.000 husstande snart kan sortere husholdningsaffaldet, så mest muligt kan blive genanvendt på den rigtige måde.

DER ER GOD FORNUFT I AT SORTERE AFFALDET, I STEDET FOR AT DET HELE RYGER TIL AFFALDSFORBRÆNDING. NÅR DU GENANVENDER METAL, PLAST OG ANDRE TING, SÅ SLIPPER MAN FOR AT PRODUCERE NYT HELT FRA STARTEN, HVOR DET KRÆVER RESSOURCER OG GIVER CO2-UDSLIP. OG FAKTISK HAR VI ET MÅL OM, AT HALVDELEN AF HUSHOLDNINGSAFFALDET SKAL GENANVENDES I 2022 OG ENDNU MERE PÅ SIGT, FORTÆLLER IBEN.

Godt 1.700 husstande er med på den nye affaldsordning indtil videre, men kalenderen viser udgangen af 2021, før alle affaldsbeholdere er på plads og alle kan sortere i metal, plast, papir/pap, madaffald og restaffald. Der er dog masser af muligheder for at genanvende dit affald, mens du venter.

Den klassiske: Genbrugspladsen i Skibstrup

Hvis du har bil eller cykel, er Genbrugspladsen i Skibstrup et godt valg. Her tager de imod alt fra konservesdåser til garderobeskabe. Gør noget godt for miljøet ved at aflevere inventar af træ, stort og småt metal, glas, papir, pap og tøj. Og på genbrugspladsen er der også en særlig container til bøger.

GENBRUG ER BEDRE FOR MILJØET END GENANVENDELSE. SÅ INDEN DU KØRER DIT BIBLIOTEK PÅ GENBRUGSPLADSEN, SÅ TJEK OM VENNER, FAMILIE ELLER MÅSKE EN BOGHANDLER GERNE VIL HAVE FINGRE I NOGET AF DET, DU LIGGER INDE MED. OG DET SAMME MED TØJ, LEGETØJ, MØBLER OG GAMLE CYKLER, SIGER IBEN.

Den nemme: Læg det oven på din skraldespand!

Batterier, elpærer og småt elektronik kan du nemt komme af med, fortæller Iben. Mange boligforeninger indsamler de tre typer af farligt affald, så spørg viceværten om mulighederne, hvor du bor. Apotekerne og nogle supermarkeder har også sagt ja tak til at tage imod batterier. Men der er også en endnu nemmere måde at komme af med dem på, hvis du bor i villa eller parcelhus og har din egen skraldespand.

MANGE VED DET IKKE, MEN HVIS DU HAR DIN EGEN SKRALDESPAND, KAN DU PUTTE BATTERIER, ELPÆRER ELLER SMÅT ELEKTRONIK NED I 4 LITERS KLARE POSER OG LÆGGE DEM OVEN PÅ LÅGET – SÅ SØRGER SKRALDEMANDEN FOR, AT AFFALDET HAVNER DET RIGTIGE STED. MEN HUSK AT PAKKE DE TRE SLAGS AFFALD HVER FOR SIG!

Den du måske ikke kendte: Kuber i dit nabolag

Rundt omkring på gader og pladser står der kuber, hvor du kan aflevere dine flasker og papir. Se oversigtskortet her med en kube nær dig.

Hvis du skulle vælge én ting at sortere …

Iben Stanhardt svarer prompte, hvis hun bliver konfronteret med modargumenter om dårlig skabsplads, dårligt bentøj eller andre årsager for ikke at sortere affaldet og bringe det et sted hen.

METAL! DET ER VIGTIGT AT GENANVENDE. DET GØR INGEN NYTTE, HVIS DET BLIVER SMIDT I NATUREN ELLER BRÆNDT SAMMEN MED DET ØVRIGE HUSHOLDNINGSAFFALD – OG SÅ ER DER RIGTIG GOD GEVINST FOR KLIMAET OG JORDENS RESSOURCER VED AT BRUGE DET TIL ANDRE PRODUKTER. SAML DINE DÅSER SAMMEN MED DINE METALLÅG, FOLIEBAKKER OG UDTJENTE GRYDER OG PANDER, JA SELV PAPIRKLIPS OG KAPSLER! OG HUSK SØLVPAPIRET FRA MADPAKKEN. DET ER OGSÅ METAL, SIGER IBEN

Hun skynder sig at tilføje:

MÅ JEG IKKE OGSÅ SIGE FARLIGT AFFALD? KEMI OG MALING OG SÅDAN NOGET? DET MÅ IKKE HAVNE I HÅNDVASKEN ELLER SKRALDESPANDEN. HEN PÅ GENBRUGSPLADSEN TIL FARLIGT AFFALD MED DET. ELLER I DIN BOLIGFORENING. ELLER …

Alt det, du måske ikke vidste

I 2021 regner Forsyning Helsingør med at samle 3.500 tons sorteret madaffald ind.

Det nærmeste anlæg til at genanvende madaffald ligger i Helsingborg. Her bliver det omdannet til biogas, der bruges som grønt brændstof i byens busser og til gødning, der deles ud til egnens økologiske landmænd. På den måde bliver næringsstofferne i madaffaldet ført tilbage i naturens kredsløb.

De gasdrevne busser kan køre ca. 400.000 km om året på madaffald indsamlet i Helsingør Kommune. Det svarer til ca. 10 gange rundt om Jorden.

Omkring en tredjedel af flasker indsamlet i kuber og på genbrugspladsen vaskes og genbruges. Resten er glasskår, som omsmeltes og bruges i nye produkter.

Papirfibre kan genanvendes til nyt papir ca. 6-7 gange.

På Forsyning Helsingørs hjemmeside er der en sorteringsguide , hvor du kan taste dit affald ind og se, hvad du skal gøre med det. Lige fra æggebakker til kontorstole …

Gå til sorteringsguiden

Hvis du bor i villa, parcelhus eller rækkehus med individuel løsning, så tjek at der er plads i din indkørsel eller det andet sted, hvor du skal have de tre affaldsbeholdere. De fylder samlet ca. 2 meter. Du kan se en skitse her. Og så skal underlaget være fast og stabilt fx asfalt, beton eller fliser, da de køres på hjul.

Læs mere om affaldssortering og se her, hvornår den nye ordning kommer til din husstand.