Flygtninge i Sverige og Norge får lettere job end i Danmark ifølge ny rapport

Under flyktingkrisen 2015 samlades frivilliga i vänthallen på Malmö Central för att erbjuda mat och hjälp med tågbiljetter till asylsökande som kom med Öresundståg från Danmark. Enligt en ny rapport har Sverige haft 190 000 deltagare i integrationsprogram mellan 2008 och 2019 medan det har varit 55. 000 i Norge och 34.000 i Danmark. Foto: News Øresund - Johan Wessman

En ny rapport fra Nordisk Ministerråd og forskningsinstituttet NIBR viser, at der er flere flygtninge, som får job i Sverige og Norge end i Danmark. Desuden har flygtninge i de to lande en højere løn, men i alle tre lande tjener flygtninge mindre end middelindkomsten.  

280.000 flygtninge, der er kommet til Danmark, Sverige eller Norge mellem 2008 og 2019 indgår i et nyt studie som norske By- og regionforskningsinstituttet, NIBR, har udarbejdet for Nordisk Ministerråd. Rapporten viser blandt andet, at flere flygtninge kommer i arbejde i Sverige og Norge end i Danmark. I Sverige er der flest flygtninge, som studerer og det er mere almindeligt med subventionerede stillinger samtidig med, at der også er en bedre praksis for at validere uddannelser og identificere behov for kompletterende uddannelse i Sverige. Det kan lede til en mere stabil arbejdsmarkedsintegration, ifølge rapporten. I Danmark bliver flygtninge hurtigere beskæftiget, men ofte i form af ulønnet praktik.

– Det er vigtigt at fokusere på at personer med flygtningebaggrund skal kunne forsørge sig selv, ikke kun være beskæftiget. Her kan vi se at selv om flygtninge i Danmark får hurtigere kontakt med arbejdsmarkedet, så er den formelle kompetence, så som uddannelse, afgørende på lang sigt, siger Nancy Herz, statssekreterare ved Arbets- och inkluderingsdepartementet i Norge i ett pressemeddelelse.