EU-UK: MEP’erne ønsker stadig en aftale, men støtter no-deal-forberedelserne

Foto: Capture Plenary Session.

Parlamentet håber på en aftale om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien, men har brug for tid til at granske teksten, understregede MEP’erne i en debat fredag.

Under en debat i Europa-Parlamentet med Kommissionens næstformand Maroš Šefčovič og EU’s brexit-chefforhandler Michel Barnier understregede næsten alle talere, at Parlamentet helst ser, at der kommer en aftale med Storbritannien, men at det ikke må ske på bekostning af det indre markeds integritet.

MEP’erne hilste den afstemning velkommen, som finder sted senere fredag, og som omhandler en række nødforanstaltninger i tilfælde af, at der ikke kommer en aftale. Talerne understregede, at den aftale, som EU har foreslået, er uden sidestykke i sit omfang, og fordi den tilbyder afgifts- og kvotefri handel, men at Storbritannien til gengæld skal overholde reglerne for fair konkurrence. De mindede om, at det er Storbritannien, der har fastlagt den alt for korte deadline for forhandlingerne om en så omfattende og unik aftale. Ligesom Barnier opfordrede MEP’erne til, at EU’s fiskefartøjer får uhindret adgang til britisk farvand.

En række MEP’er hilste det velkommen, at der torsdag blev indgået en aftale, som blandt andet garanterer borgernes rettigheder og freden på den irske ø. De gentog, at hvis der bliver indgået en aftale efter den 20. december, som er den deadline, lederne af Parlamentets politiske grupper har sat, vil Parlamentet ikke være i stand til at gå aftalen grundigt igennem og træffe beslutning om, hvorvidt det kan godkende aftalen, så den kan træde i kraft pr. 1. januar 2021.

Du kan se debatten her.