Den svenske regering venter med ID-kontrol efter hård kritik fra Skåne og Danmark

Den hårde kritik af forslaget om at genindføre ID-kontrollen ved indrejse til Sverige ad land- og søvej har fået den svenske regering til at afvente. Foto: News Øresund

“ID-kontrollen må vente.” Det siger Sveriges infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) til TT efter hård kritik fra Skåne og Danmark af forslaget, sendt ud til hastehøring i sidste uge. Regeringen ønskede gennem en bemyndigelse fra Riksdagen at få mulighed for at genindføre ID-kontrollen ved indrejse i Sverige med bus, tog eller færge. Kritikken har bl.a. gået på, at pendlere over Øresund risikerer at blive udsat for store forsinkelser.

Da News Øresund torsdag kontakter Infrastrukturdepartementet i Sverige for at høre, om der var truffet en beslutning om ID-kontrol, henviste de til, at beskeden var meldt ud i et interview med TT med infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), hvor han udtaler, at “ID-kontrollerne må vente”.

– Der er mange synspunkter og bekymringer for, hvordan det ville påvirke pendlertrafikken over Øresund, siger Tomas Eneroth som en forklaring på, at regeringen nu venter med at gå videre til Riksdagen med forslaget.

ID-kontroller med en lignende udformning, som var var med i sidste uges forslag, fandtes mellem den 4. januar 2016 og den 4. maj 2017 under det formelle navn transportøransvar. Da der allerede var indført grænsekontrol ved den svenske grænse, betød transportøransvaret, at rejsende fra Danmark først skulle gennemgå en ID-kontrol på dansk jord og derefter en grænsekontrol på svensk jord. Ansvaret for ID-kontrollen lå hos bus- og togselskaberne og færgeselskaberne med trussel om en bøde på 50 000 svenske kroner pr. person, der ankommer til Sverige uden et gyldigt og godkendt ID-dokument. Især togpassagerer, der krydsede Øresund, blev ramt af store forsinkelser. I første omgang skulle passagerer, der rejste til Sverige, stå af toget på stationen i Københavns lufthavn, gå op i lufthavnsbygningen og ned til den anden perron, hvor der blev foretaget ID-kontrol, og derefter så tage det næste tog til Sverige. Dette resulterede i stærkt forøgede rejsetider, flere forsinkelser, færre togafgange og trængsel i togene.

(News Øresund)

Dansk Industri, Sydsvenskan Industri- och Handelskammaren och Greater Copenhagen går i ett gemensamt pressmeddelande ut och protesterar mot den svenska regeringens planer på att från den 8 april i år återinföra ID-kontroller för inresa till Sverige. Klicka här för att läsa mer.

Hård kritik i remissvar om återinförda ID-kontroller – “att införa kontroller mellan Malmö och Köpenhamn är som att införa det mellan Stockholm och Uppsala”. Klicka här för att läsa mer.

Läs Øresundsinstituttets analyser av de tidigare Gräns- och ID-kontrollerna – 322 000 arbetstillfällen över Öresund hamnade utom en timmes restid.
Förra gången Sverige införde ID-kontroller samtidigt med existerande gränskontroller minskade den tillgängliga arbetsmarknaden över Öresund med 322 000 arbetstillfällen räknat på en timme som längsta acceptabla restid med kollektivtrafik mellan olika arbetsplatser på Själland och Malmö C. Tågresenärerna över Öresund fick uppleva längre restid, fler förseningar, färre tågavgångar och ökad trängsel. Det är något av resultaten i de fem analyser av effekterna av ID- och gränskontrollerna som Øresundsinstituttet tog fram under 2016.
Medan de tillfälliga svenska gränskontrollerna, som infördes den 12 november 2015, fortfarande tillämpas mer än sex år senare så varade de ursprungliga ID-kontrollerna mellan den 4 januari 2016 och 4 maj 2017. Efter den hårda kritiken mot ett förslag om återinförda ID-kontrollen som lämnades ut på snabbremiss väljer den svenska regeringen med att avvakta.

Kilde: News Øresund