Den danske regering ophæver grænsekontrollen til Sverige fra 12. maj

Dansk politi foretager kontrol ved Øresundsbroen den 12. november 2019, efter at der er indført grænsekontrol til Sverige. Det har været punktvise kontroller, som regeringen nu afskaffer den 12. maj. Foto: News Øresund - Erik Ottosson

Danmark vil fjerne den midlertidige grænsekontrol til Sverige fra 12. maj, meddelte regeringen fredag. Grænsekontrollen blev indført i november 2019, primært for at forhindre grænseoverskridende kriminalitet i at krydse ind i Danmark. I perioden var der tale om enkeltstående kontroller af tog- og biltrafikken fra Sverige til Danmark, ved Øresundsbroen samt i havne, og det oplyses, at der i gennemsnit er gennemført 1-2 kontroller om ugen.

Samtidig med at den danske regering afskaffer grænsekontrollen mod Sverige, ændres kontrollen ved grænsen til Tyskland, og politiindsatsen styrkes for i højere grad for at kunne stoppe grænseoverskridende kriminalitet i området. Indsatsen vil omfatte styrket kontrol på grundlag af politiets vurderinger og færre kontroller af rejsende ved selve grænsen.

Beslutningen er truffet for at være så lidt til gene for den almindelige borger som muligt og samtidig også for at opnå en mere effektiv kontrol, meddeler Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

– Afskaffelsen af grænsekontrollen til Sverige og omlægningen omkring grænsen til Tyskland, hvor kontroltrykket ved selve grænsen lettes til fordel for mere kontrol bag grænsen, er godt for danskernes sikkerhed og for den frie bevægelighed mellem Danmark og vores nabolande, siger udenrigsminister Lars Løkke-Rasmussen (M).

Den danske regering har meddelt EU-kommissionen, at grænsekontrollen til Sverige ophæves fra 12. maj.

På sociale medier er der nu tilkendegivelser fra politikere og erhvervsliv om, at Sverige bør følge trop og afskaffe grænsekontrollen på svensk side.

“Fantastisk at grænsekontrollen til Sverige nu ophæves til maj! En ophævelse, der vil gøre det nemmere for både pendlere, turister og virksomheder at krydse Øresund. Nu mangler vi bare at nå helt i mål med en ophævelse af grænsekontrollen fra Sverige.”, skriver Dansk Erhvervs adm. direktør Brian Mikkelsen i et indlæg på Twitter.

Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) skriver i et indlæg:

“Glædeligt nyt, at regeringen ophæver grænsekontrollen mod Sverige. Min stærke opfordring til den svenske regering er at gøre det samme mod Danmark. Vi har brug for mindre grænsekontrol mellem Danmark og Sverige – ikke mere.”