Dataloven træder i kraft: hvad det betyder for dig

Foto: Pete Linforth / Pixabay

EU’s datalov træder i kraft i dag, hvilket forbedrer enkeltpersoners og virksomheders adgang til data på EU-markedet. I de senere år har tingenes internet givet næring til en hurtig vækst i mængden af data derude. De nye regler vil fremme brugen af data og sikre, at de deles, lagres og behandles under fuld overholdelse af EU-reglerne. 

Uanset om du er borger eller virksomhed, vil disse nye regler forbedre vores liv på mange måder. F.eks.: 

  • Priserne på eftermarkedstjenester og reparation af intelligente enheder vil være lavere. For eksempel, hvis dit smarte ur bryder ned, kan du nu anmode om, at enhver reparationstjeneste, som kan være billigere end urproducenten, får adgang til dataene. Tidligere var det kun producenten, der kunne få adgang til dine data. 
  • Der vil være nye muligheder for at anvende tjenester, der er afhængige af adgang til data. Hvis du har maskiner fra forskellige producenter, kan du nu modtage skræddersyet rådgivning fra en virksomhed, der indsamler data fra de forskellige maskiner. Indtil nu er hver maskines data blevet låst af producenten. Dette kan være nyttigt derhjemme, så du kan forbinde din termostat med dine haveskure. 
  • Bedre adgang til data, der indsamles eller produceres af et apparat. For eksempel ønsker din bar ejer at servere bedre kaffe, og kaffeproducenten ønsker at forbedre sit produkt. Tidligere kunne kun virksomheden få adgang til de data, der blev produceret af maskinen til at designe den næste generation af kaffemaskiner, men barejeren kunne ikke få adgang til oplysninger såsom vandtemperaturen. Dataloven præciserer, at begge parter har adgang til alle data indsamlet af maskinen. 

Dataloven gør det også muligt for den offentlige sektor at få adgang til og anvende data fra den private sektor til at hjælpe med at reagere på offentlige nødsituationer såsom oversvømmelser og naturbrande. Det vil også beskytte europæiske virksomheder mod urimelige kontraktvilkår i datadelingskontrakter, så små virksomheder kan deltage mere aktivt på datamarkedet. 

Dataloven træder i kraft i EU om 20 måneder, den 11. september 2025.