Danmark og Sverige støtter OECD’s forslag om at udvikle en grøn megaregion fra Hamborg til Oslo

Bygningen af Femern-tunnelen har genoplivet idéen om at skabe en grøn megaregion fra Norge ned til Hamborg i Nordtyskland. Billedet viser Rødbyhavn, hvor man er begyndt at bygge en arbejdshavn til den kommende tunnelfabrik. Foto: Fehmarn A/S

OECD har udarbejdet 23 anbefalinger for at gøre STRING-regionen til en grøn megaregion, der strækker sig fra Hamborg til Oslo. Udbygget og holdbar infrastruktur, en positionering af regionen som en global grøn hubb og en satsning på udbygge og styrke samarbejderne på nationalt, regionalt og lokalt plan. Dette er de tre overordnede mål, der skal nås, ifølge OECD. Rapporten er bestilt af den politiske samarbejdsorganisation STRING. Danmarks klima- og energiminister Dan Jørgensen vil invitere kolleger fra Tyskland, Sverige og Norge til et møde i efteråret for at drøfte planerne. Sveriges statsminister Stefan Löfven lover et helhjertet engagement i den grønne megaregion.

På en konference i Malmø fredag blev OECD’s rapport om, hvordan STRING-regionen kan blive en grøn megaregion, præsenteret. Regionen er et politisk partnerskab af samme navn, der dækker Nordtyskland, Danmark, Sverige og Norge og omfatter fem regioner og otte byer fra Oslo i nord til Hamborg i syd.

23 anbefalinger i rapporten blev præsenteret. Generelt anbefaler OECD, at de nationale regeringer tænker stort og samarbejder på tværs af grænserne. En konkret invitation til et møde, der sandsynligvis vil blive afholdt i november 2021, kom det også fra Danmarks klima- og energiminister Dan Jørgensen.

– Jeg vil invitere mine ministerkolleger fra Norge, Sverige og Tyskland til et møde til efteråret for at tage det næste skridt, sagde han.

Sveriges statsminister Stefan Löfven holdt åbningstalen og sagde, at Sverige vil investere helhjertet i opbygningen af den planlagte grønne megaregion.

– Sverige vil deltage aktivt i opbygningen af denne første europæiske megaregion for grøn vækst, sagde han.

Arrangementets moderator, Danmarks tidligere EU-kommissær for klimaspørgsmål, Connie Hedegaard, spurgte, hvordan konklusionerne i rapporten ikke vil ende i en skrivebordsskuffe, men vil gå videre til aktiv handling? Ulrik Vestergaard Knudsen, næstformand for OECD, sagde, at det var et spørgsmål, der skulle tages alvorligt.

– Vi ved, hvor vanskeligt internationalt samarbejde er. For at STRING kan få en effekt, tror jeg, at der skal være kontinuitet. Det ville være nyttigt med en form for advisory body, der kunne fungere som politisk hub, sagde Ulrik Vestergaard Knudsen.

23 rekommendationer
Några av de initiativ som presenterades i rapporten handlar om att bygga ut infrastrukturen mellan länderna och göra den grönare. Det bör bland annat skapas en korridor för vätgasdriven godstrafik mellan länderna. En tågresa mellan Oslo och Hamburg bör också gå snabbare och helst ta nio timmar istället för dagens fjorton. En gränsöverskridande kommission, med nationella representanter från alla fyra länder, bör också skapas som tillsammans ska arbeta med transportplaneringen mellan länderna, föreslår OECD. Dessutom bör fler Öresundsförbindelser anläggas, står det i rapporten.

Av rapportens 23 rekommendationer, kommer här några utvalda:

  • Skala upp existerande gröna företag, innovationsinfrastrukturer och teknologier. Försök se till att de blir mer internationellt synliga genom att t.ex. slå samman existerande klusterorganisationer och lägg mer pengar på universitet, forskar- och innovationsparker.
  • De fyra regeringarna bör gå samman för att utnämna STRING till ”grön hubb” och ta fram en gemensam policy för hur gröna teknologier ska utvecklas och exporteras i regionen.
  • Se till att det finns anläggningar för att testa gröna innovationer utspridda i hela regionen och länka dem samman.
  • Engagera befolkningen i hela regionen genom att organisera gemensamma kulturella och besökslockande evenemang. Utveckla gränsöverskridande utbildningsmöjligheter.

Den potential som frigörs när Fehmarn-Bält länken står färdig ska utnyttjas är parterna inom STRING-samarbetet överens om. En annan anledning till att agera snabbt i skapandet av en megaregion är att stora EU-medel delas ut som del av återhämtningsplanen efter coronapandemin, bland annat som är öronmärkta till infrastruktur.

Læs mere: Regeringsaftale om at styrke Oslo-Hamburg-korridoren som en grøn hub forventes til efteråret