C’est la visa: MEP’erne vil af med ‘gyldne pas’

Gyldent pas. Kilde: Europa-Parlamentet.

De såkaldte ‘gyldne pas’ skal høre fortiden til i EU, siger en rapport, som Parlamentet stemmer om i næste uge i Strasbourg.

En ny rapport opfordrer til, at EU forbyder ‘salg af statsborgerskab ved investering (CBI)’-ordninger og introducerer EU-regler for ‘opholdstilladelse ved investering (RBI)’-ordninger. Ordningerne tildeler EU-statsborgerskab eller giver bopælsret til tredjelandsstatsborgere i bytte for finansielle investeringer.

“Barren for, hvad der tæller som en investering, har været sat tæmmeligt lavt for længe. En bopælsrettighed i EU skal kun gives til dem, der investerer i den reelle økonomi, som man kan stole på som legitime investorer uden en kriminel baggrund,” siger rapportens ordfører Sophie in ‘t Veld (Forny Europa, Holland).

CBI/RBI-ordningerne er karakteriseret ved at have minimale eller ingen krav om fysisk tilstedeværelse og tilbyder et ‘fast track’ til opholds- eller statsborgerskabsstatus i et medlemsland sammenlignet med de forhindringer, der er ved at søge international beskyttelse, lovlig migration eller naturalisering gennem konventionelle kanaler. Når de først har fået deres nye opholds- eller statsborgerskabsret, kan modtagerne øjeblikkeligt nyde godt af den frie bevægelighed inden for Schengen-området.

Rapporten fra udvalget for borgerrettigheder (LIBE) kalder ordningerne, der tildeler statsborgerskab på baggrund af finansielle investeringer “forkastelige fra et etisk, juridisk og økonomisk synspunkt.”

Tre lande har lige nu CBI-ordninger: Malta, Bulgarien (hvor regeringen har foreslået lovgivning til at ende det og Cypern (gennemgår kun indsendte ansøgninger før november 2020). Tolv EU-lande har i øjeblikket RBI-ordninger. Minimumsinvesteringsniveauet rangerer fra €60.000 til €1.250.000.

Et studie har vurderet, at mere end 130.000 personer fået opholdstilladelse i EU-landene via CBI/RBI-ordninger med en samlet investering på €21,4 mia. fra 2011 til 2019.

Rød løber for lyssky personer

LIBE-rapporten siger, at eksistensen af pas-for-penge-ordningerne påvirker alle medlemslande. Når et land tildeler statsborgerskab, giver det automatisk rettigheder i andre lande. Disse rettigheder er bl.a. bevægelsesfrihed, retten til at stemme og stille op til lokale og europæiske valg og adgang til det indre marked til at foretage økonomiske aktiviteter.

Ordningerne kan få markante konsekvenser for andre medlemslande såsom risiko for korruption, hvidvaskning, sikkerhedstrusler, skatteunddragelse, pres på ejendomssektoren og nedbrydning af det indre markeds integritet.

Samtidig konsulterer medlemslandene ikke altid de tilgængelige EU-databaser eller udveksler information om udfaldet af disse eftersyn eller procedurer ifølge LIBE-rapporten. Den udtrykker også bekymringer om, at nogle medlemslande har accepteret ansøgere til statsborgerskab, der ikke levede op til sikkerhedskravene. 

“Manglen på granskning betyder, at den røde løber er rullet ud for korruption og hvidvaskning. Lyssky personer har betalt store summer penge for at få adgang til EU. Lokalsamfundene har ikke fået gavn af disse summer, men lider i stedet under korruption. Det har nogle gange fået alvorlige konsekvenser for journalister,  der har gransket nogle af disse personer,” siger Sophie in ’t Veld. “På flere måder bærer Europa byrden for disse praksisser, der kun marginalt gavner nogle regeringer.”

Kommissionen indledte traktatbrudssager mod Cypern og Malta i 2020 angående deres CBI-ordninger, og rapporten opfordrer Kommissionen til at gøre fremskridt på sagerne.

Gas eller cash?

Den russiske invasion af Ukraine har yderligere fået ‘pas for penge’-ordningerne i spotlyset de seneste uger.

“Kreml har længe tænkt, at det kan købe sin vej ind i Europa. Det er på tide at lukke alle smuthuller, stoppe det farlige fænomen med såkaldte gyldte pas, der er en bagdør til europæisk statsborgerskab og sikrer, at russiske penge ikke bliver den næste russiske gas,” tweetede Roberta Metsola, Parlamentets maltesiske formand i sidste uge.

I en betænkning vedtaget den 1. marts forlangte MEP’erne, at EU-landene, der har ordningerne, gennemgår modtagerne og fjerner dem, der er givet til rige russere, særligt dem der er forbundet med sanktionerede individer og selskaber.

Parlamentet vil debattere LIBE-betænkningen mandag i Strasbourg og stemmer om den tirsdag.

Kilde: Europa-Parlamentet