12.7 C
Copenhagen
torsdag, april 24, 2025

Kolesterolhøjende stoffer i kaffemaskinen på arbejdspladsen

EU

Kaffen fra de fleste kaffemaskiner på arbejdspladser indeholder relativt høje koncentrationer af kolesterolhøjende stoffer. Der er stor forskel sammenlignet med almindelige kaffebryggere med papirfilter, som fjerner størstedelen af stofferne.

Dette viser en ny studie fra Uppsala Universitet i samarbejde med Chalmers Tekniske Højskole. Studiet er publiceret i Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.

– Når man tænker på, hvor meget kaffe der drikkes på svenske arbejdspladser, ville vi undersøge, hvor store mængder af kolesterolhøjende stoffer, der er i den kaffe. Vi har analyseret fjorten maskiner og kunne konstatere, at koncentrationerne er meget højere end i almindelig filterkaffe. Vores fortolkning er, at filterprocessen er afgørende for forekomsten af disse stoffer. Det er tydeligt, at ikke alle kaffeautomater formår at fjerne dem. Problemet varierer dog mellem forskellige maskintyper, og koncentrationerne har også vist store udsving mellem målingerne, siger David Iggman, forsker ved Uppsala Universitet, som har ledet studiet.

Papirfilter er mest effektive

Det er allerede velkendt, at kogekaffe indeholder høje koncentrationer af de stærkt kolesterolhøjende stoffer cafestol og kahweol (diterpener). Dette nævnes også i de seneste nordiske ernæringsanbefalinger, hvor rådet er at mindske eller undgå indtagelse af kogekaffe. Derimod fjerner en almindelig kaffebrygger med papirfilter næsten alle disse stoffer.

Indtil nu har det ikke været undersøgt, i hvilket omfang kaffemaskiner i offentlige miljøer fjerner disse stoffer. I studiet analyserede forskerne fjorten kaffemaskiner i pauserum på forskellige arbejdspladser. Kaffen var fra fem almindelige mærker af færdigmalet kaffe. Der blev taget prøver fra maskinerne ved flere lejligheder, og indholdet blev analyseret. Der var stor forskel på cafestol- og kahweolniveauerne mellem maskinerne, men niveauerne kunne også variere mellem prøverne.

Kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdom

Den mest almindelige type kaffemaskine i studiet, kaldet bryggemaskine, producerede kaffe med den højeste koncentration af diterpener. I sammenlignende analyser undersøgte forskerne perkolator-kaffe, espresso, presskannekaffe, almindelig kogekaffe samt kogekaffe filtreret gennem stof. Kogekaffen havde den højeste koncentration af diterpener pr. kop. Nogle espressoprøver indeholdt også høje niveauer, men med stor variation.

– De fleste kaffeprøver indeholdt niveauer, som potentielt kan påvirke kaffedrikkernes blodfedt og fremtidig risiko for hjerte-kar-sygdom. For store forbrugere, der drikker kaffe hver dag, er det klart, at filterkaffe eller andet godt filtreret kaffe er at foretrække. For nøjagtigt at afgøre effekterne på blodfedtet skulle vi gennemføre en kontrolleret undersøgelse med forsøgspersoner, der får serveret kaffen, siger David Iggman.

Sådan blev studiet udført:

  • Der blev taget to prøver fra hver maskine med 2-3 ugers mellemrum. Kaffesorterne var både mellemristede og mørkristede fra fem almindelige mærker af færdigmalet kaffe.
  • De fleste maskiner brugte færdigmalet kaffe, mens enkelte malede bønner selv – hvilket forskerne ikke mener havde indflydelse. Der blev testet 14 maskiner: 11 bryggemaskiner og 3 “liquid”-modeller (med lavere niveauer, da de bruger koncentrat).
  • Til sammenligning blev der også analyseret kaffe tilberedt med andre metoder: perkolator, espresso, presskanne, kogekaffe og kogekaffe filtreret gennem stof.
  • Al kaffe blev analyseret på Chalmers Tekniske Højskole. Kaffeprøverne blev indsamlet af lægestuderende Erik Orrje i foråret 2024.

- Advertisement - Oresunds Deals DK

Mere

- Advertisement - Oresunds Deals

Seneste artikel